Nalatenschap Ru Paré

Introductie

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bezit 15 schilderijen en 18 werken op papier van Hendrica Maria Paré (1896-1972).

H.M. Parré, Portret van een vrouw (1930), houtskool en krijt op papier, 166 x 86,7 cm
H.M. Parré, Portret van een vrouw (1930), houtskool en krijt op papier, 166 x 86,7 cm

Levensloop

Ru Paré werd opgeleid als schilderes door onder anderen Albert Roelofs (1877-1920) en Willem van Konijnenburg (1868-1943). Later was zij leerling van de Haagse kunstacademie. Ze werkte in verschillende stijlen, waarbij ze zich liet inspireren door Jan Toorop (1858-1928). Ru Paré tekende en schilderde portretten, stillevens en stadsgezichten. Vooral buitenlandse bergdorpjes en havens hadden haar voorkeur. Haar werk is overwegend figuratief. De nagedachtenis aan Ru Paré leeft sinds 1988 voort in de naam van een straat in het Haagse Loosduinen. Ook een basisschool in het stadsdeel Osdorp in Amsterdam is naar haar vernoemd. Beide vernoemingen zijn omwille van haar verzetsdaden in de Tweede Wereldoorlog: het helpen onderduiken van ruim 50 joodse kinderen. Als kunstenares geniet ze minder bekendheid. Na de oorlog koos ze voor een artistieke loopbaan. Ze heeft nog talloze tekeningen en schilderijen vervaardigd waarin ze reageerde op de ontwikkelingen in de kunst van dat moment.

Over deze deelcollectie

Depotschatten

Enkele vroege voorstellingen van planten en stillevens en ietwat grimmige figuurvoorstellingen. Van het latere werk van Ru Paré zijn er bijna abstracte landschappen. De werken op papier zijn voornamelijk strak getekende houtskool portretten.

Herkomst

De werken van Ru Paré zijn in 1985 aan het Rijk nagelaten door haar erfgename Lucie Frateur.

Relatie met andere collecties

Werk van Ru Paré bevindt zich in het Gemeentemuseum Den Haag en het Rijksprentenkabinet Amsterdam.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 30 sep 2022 om 03:01.