Nalatenschap Theo van Doesburg

Introductie

Theo van Doesburg (1883-1931) is een van de belangrijkste NederlandseHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. kunstenaars van de eerste helft van de 20e eeuw. Van Doesburg was een veelzijdig man. Hij was actief als schrijver, dichter, schilder, architectEen architect is iemand die opgeleiden geaccrediteerd is voor het ontwerpen van gebouwen en voor het leiden van bouwprojecten., typograaf, (kunst)theoreticus, fotograaf en docent.

T. van Doesburg, Zelfportret (1913), olieverf op doek, 40,5 x 30,5 cm.
T. van Doesburg, Zelfportret (1913), olieverf op doek, 40,5 x 30,5 cm

Nalatenschap

De nalatenschap van Van Doesburg (de schenking Van Moorsel) omvat 1625 objecten van de hand van Van Doesburg. Het betreft onder meer schilderijen, tekeningen en schetsen, schetsboeken, typografische ontwerpen, collages, glas-in-loodramenGlas-in-lood bestaat uit een hoeveelheid stukjes (gekleurd) glas gevat in loodstrippen met een H-vormige doorsnede die samengevoegd een glaspaneel vormen. Komt ook voor als glas-in-zink. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en ontwerpen daarvan. Verder gaat het om ontwerpen voor het interieur van café-restaurant Aubette in Straatsburg en het atelier-woonhuis in Meudon (een voorstadje van Parijs), ongeveer 3000 foto’s en het archief van het tijdschrift De Stijl.

Het Stijlarchief

Het Stijlarchief bestaat uit dagboeken, manuscripten, artikelen, lezingen, gedichten en correspondentie die Van Doesburg had met de Stijlkunstenaars en andere vrienden. Daarnaast omvat het nog eens honderden boeken en tijdschriften. Het grootste deel van deze collectie is ondergebracht bij het Centraal Museum Utrecht en het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Ook het Gemeentemuseum in Den Haag en de Lakenhal in Leiden hebben bruiklenen. De foto’s en het Stijlarchief worden beheerd door het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag.

Over deze deelcollectie

Depotschatten

Enkele zelfportretten.

Herkomst

In 1981 heeft een erfgenaam van de weduwe van Van Doesburg de nalatenschap geschonken aan de Staat der Nederlanden.

Relatie met andere collecties

Het archief, de bibliotheek en de documentatie (beheerd in het RKD), bieden een unieke bron voor de bestudering van de internationale avant-garde en De Stijl. In combinatie met de nalatenschap van César Domela Nieuwenhuis (1900-1992) vormt de nalatenschap van Van Doesburg uiterst belangrijk materiaal over deze beweging. Nieuwenhuis was een collega en vriend van Van Doesburg.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 25 jan 2021 om 13:24.