Subsidies - werkomschrijving of bestek
Introductie
Ook voor andere subsidies voor de instandhouding van rijksmonumenten kan een werkomschrijving of bestek gevraagd worden. Aanvragers van instandhoudingssubsidie moeten een werkomschrijving of bestek bij de aanvraag aanleveren als de totale kosten meer dan € 25.000 bedragen.
Noodzaak van een werkbeschrijving of bestek
Alleen de kosten van normaal onderhoud komen in aanmerking voor instandhoudingssubsidie. Ook moeten de werkzaamheden technisch noodzakelijk zijn, sober en doelmatig en gericht op maximaal behoud van aanwezige monumentale waarden, in het bijzonder historische materialen en constructies.
Een rijksmonument heeft een bepaalde cultuurhistorische waarde. Onjuist of onzorgvuldig uitgevoerd onderhoud kan hieraan afbreuk doen. Bij het beoordelen van de onderhoudswerkzaamheden is het daarom belangrijk dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed inzicht heeft in de wijze waarop het onderhoud wordt uitgevoerd.
Als de Rijksdienst onvoldoende inzicht heeft in hoe de werkzaamheden worden uitgevoerd, dan komen de kosten van deze werkzaamheden niet voor subsidie in aanmerking. Daarom raden wij u aan om uw werkzaamheden uitvoerig te omschrijven, eventueel met hulp van een erkende deskundige (zie hierna).
Werkomschrijving
Een werkomschrijving is een overzicht van de aard en omvang van de voorgenomen werkzaamheden en een omschrijving van de daarmee beoogde resultaten. Om de kwaliteit van de voorgenomen werkzaamheden inzichtelijk te maken, moet in de werkomschrijving het volgende zijn opgenomen:
- de locatie van de werkzaamheden
- de aard van de werkzaamheden
- de omvang van de werkzaamheden
- een omschrijving van de daarmee beoogde resultaten
- de toe te passen constructies, materialen, afwerkingen en kleuren
- de wijze van uitvoering en verwerking
Uitvoeringsrichtlijnen
Voor het opstellen van de werkomschrijving kunt u gebruik maken van de uitvoeringsrichtlijnen (URL). Deze geven een nauwkeurige beschrijving van de manier waarop werkzaamheden aan monumenten moeten worden uitgevoerd. Een overzicht van de beschikbare en in ontwikkeling zijnde uitvoeringsrichtlijnen is te vinden via de website van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM): www.stichtingerm.nl. Deze URL’s moeten vervolgens specifiek gemaakt worden voor het object en de werkzaamheden die zijn opgenomen in het plan.
Ook een bestek
Bij een instandhoudingsplan gaat de Rijksdienst uit van normale onderhoudswerkzaamheden. Als er buiten deze werkzaamheden ook plaatselijk ingrijpende werkzaamheden worden opgenomen, dan moet u de werkomschrijving voor deze onderdelen aanvullen met besteksparagrafen.
Besteksystematiek
Een besteksparagraaf moet duidelijk en volledig zijn opgesteld, bijvoorbeeld volgens de besteksystematiek STABU (Standaardbestek Utiliteitsbouw). Hierin moet per onderdeel een beschrijving zijn opgenomen van de toe te passen constructies, materialen, afwerkingen en kleuren en de wijze van uitvoering en verwerking. Ook moet een besteksparagraaf de algemene bepalingen over de rechtsverhoudingen tussen contractpartijen vermelden en de garantiebepalingen. Bij het bestek horen bestekstekeningen waarop de werkzaamheden duidelijk zijn aangegeven.
Voorbeelden
Voorbeelden van bestekomschrijvingen vindt u bij de ERM. Voor het maken van een ingrijpend onderhoudsplan op bestekniveau kunt u contact opnemen met architecten die aantoonbaar ervaring hebben met onderhoud en restauratie van monumenten. Deze zijn onder andere te vinden via de Vereniging van Architecten Werkzaam in de Restauratie (VAWR) en de branchevereniging Adviesbureaus Monumentenzorg (VAM).
Zie ook
ArtikelenHoort bij deze thema's Begrippensubsidies, instandhoudingssubsidies en monumentenzorg
Specialist(en)Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 11 dec 2024 om 08:43.