Thesauri bij de RCE

< Thema
Voorbeeld van een gedrukte thesaurus
Voorbeeld van een gedrukte thesaurus

Inleiding

De Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed wil ervoor zorgen dat informatie over cultureel erfgoed makkelijk te vinden is en zo goed mogelijk wordt ontsloten. Hiervoor gebruiken we thesauri. Een thesaurus is een gestructureerde collectie van begrippen. Dit betekent dat inzichtelijk is welke termen met elkaar verwant zijn, bijvoorbeeld als een synoniem of onderliggende term. Zo is ‘Engelse Gotiek’ bijvoorbeeld een onderliggende term van ‘Gotiek’.

Door thesauri te gebruiken kan een verkeerde schrijfwijze worden voorkomen en weten we zeker dat we allemaal hetzelfde bedoelen met een term. Ook bevorderen we op deze manier het delen van kennis. Thesauri worden veel gebruikt, zonder dat je ze altijd direct ziet. Denk bijvoorbeeld aan klikbare begrippen in een wiki, het gebruik van keuzelijsten in een dataset of formulier, of beschrijvingen van objecten in museale collecties.

Cultuurhistorische Thesaurus

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beheert de Cultuurhistorische Thesaurus, waarin allerlei soorten termen zijn opgenomen om cultureel erfgoed te kunnen beschrijven. Deze termen zijn te bekijken via de RCE thesaurus viewer.

Heb je vragen, opmerkingen, of wil je nieuwe termen laten opnemen in de Cultuurhistorische Thesaurus? Kijk dan op de pagina Cultuurhistorische Thesaurus onder 'Artikelen in dit thema' hieronder.

Zelf een thesaurus maken

De RCE biedt erfgoedinstellingen en -verenigingen kosteloos toegang tot een online omgeving waarin je zelf, of gezamenlijk, kunt werken aan een thesaurus over een specifiek onderwerp of doeleinde. Denk bijvoorbeeld aan een thesaurus over cultuurgoederen in de Tweede Wereldoorlog of termen die verband houden met de VOC. Wil je hier meer over weten kijk dan op de (toekomstige) Poolparty pagina onder 'Artikelen in dit thema'.

Best practices

Bij het opstellen van een thesaurus is het onder meer belangrijk goed na te denken over welke termen je wilt opnemen, wat de relatie is tussen termen en hoe je ze wilt definiëren. Om je hierbij te helpen hebben we een pagina met best practices opgesteld, die hieronder te vinden is bij 'Artikelen in dit thema'.

Artikelen in dit thema

Zie ook

Begrippen

Thesaurus

Specialist(en)
    U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

    Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 27 apr 2024 om 03:00.