boucharderen

< Begrip
Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 8 mrt 2021 om 15:07 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=boucharderen |Id=f38a0805-6fe2-4705-af6b-c00b62ea55c2 |Definitie=Het met een bouchardbeitel of-hamer vlak maken van...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Eigenschappen

Voorkeurslabelboucharderen
DefinitieHet met een bouchardbeitel of-hamer vlak maken van een stuk steen na het spitsen. Er ontstaat een oppervlak met regelmatig verspreide puntjes. In Frankrijk werd kalksteen reeds in XVII gebouchardeerd. In Nederland is deze bewerking pas sedert XIX toegepast. Het oppervlak krijgt door het boucharderen talloze kleine scheurtjes. (Haslinghuis)
Bronhttps://thesaurus.cultureelerfgoed.nl/concept/cht:58ff186d-04f9-45dc-baad-c465680959f9

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 8 mrt 2021 om 15:07.