Chinees porselein en Delfts aardewerk

Introductie

Ruim 2000 objecten uit de rijke deelcollectie Delfts aardewerkAardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur. en Oosterse keramiek zijn afkomstig van baron W.F.K. van Verschuer.

Vervaardiger(s) onbekend, Dekselvaas (1740-1769), diameter 29,5 centimeter, Inventarisnummer AB1481-E1-2
Vervaardiger(s) onbekend, Dekselvaas (1740-1769), diameter 29,5 centimeterEen centimeter (cm) is een lengte van 0,01 meter = 10 mm. Centi komt van het Latijnse woord 'centum', honderd. De centimeter is de gebruikelijke eenheid voor metingen in huiselijke omstandigheden, bijvoorbeeld lichaamslengte, afmetingen van meubels, kleding enzovoort. In technische tekeningen wordt liever de millimeter gebruikt., Inventarisnummer AB1481-E1-2

Betekenis

Deze schenking heeft een meer dan nationale betekenis en geeft een mooi overzicht van de 17e en 18e eeuw. Zij bevat onder meer blanc de Chine, blauw, polychroom en koningsblauw Oosters porselein uit verschillende landen. De Delftse productieProductie is het toevoegen van waarde, gebruikswaarde en of emotionele waarde, door het veranderen of bewust niet veranderen van de fysieke toestand van producten om daarmee voor de mens de gewenste eigenschappen (of perceptie van die eigenschappen) te verkrijgen of te behouden. Wanneer in de productie de fysieke toestand, verschijningsvorm, van een product wordt veranderd verkrijgt het product ook andere eigenschappen. Er is een directe relatie tussen toestand en eigenschappen van een product. Het begrip productiviteit is afgeleid van dit begrip productie. is vertegenwoordigd met blauw, wit, polychroom en rood (steengoed) Delfts. Het aandeel Delfts aardewerkAardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur. is vollediger dan het aandeel Oosters porselein.

Susanna en Willem Bal

Zo’n 1079 stuks Oosters porselein en 129 stuks Delfts aardewerkAardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur. uit de 17e en 18e eeuw zijn afkomstig van Susanna en Willem Bal. In deze collectie is vooral het Chine de Commande sterk vertegenwoordigd, waaronder famille rose, famille verte en decors naar Europees prentvoorbeeld. Het geeft een goed beeld van vooral de meer bijzondere stukken die zijn verscheept door de VOC en particulieren. Van het vroege Kraak- en Overgangsporselein is minder aanwezig.

Bruiklenen

De collectie Baron W.F.K. van Verschuer is vrijwel geheel in bruikleen gegeven aan het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem. Twee series Chinese vazen bevinden zich in Paleis Het Loo in Apeldoorn.

De collectie Bal is vrijwel in zijn geheel geplaatst in het Zeeuws Museum in Middelburg. Twee kaststellen bevinden zich in het Provinciehuis van Zeeland. In 2011 werd de collectie Niemeijer voor de rijkscollectie verworven. Deze omvat 95 stuks Chinees en Oosters porselein. Hieronder bevinden zich famille rose en famille verte, die al vele jaren in bruikleen zijn bij het Groninger Museum.

Over deze deelcollectie

Depotschatten

In het depot bevindt zich een tweetal vazen van een vijfdelig kaststel in famille rose ( AB1481-E1-2) uit de collectie Bal. Het is een mooi voorbeeld van het Chine de Commande, dat gemaakt werd voor NederlandseHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. marktOpen plein of veld waar vee, levensmiddelen en andere koopwaar uitgestald en verhandeld worden, voor een groot deel in kramen en hallen ( (zie) markthal). Uit markten hebben zich steden ontwikkeld. Dat kon geheel zelfstandig gebeuren, dan wel onder bescherming van een heerlijke burcht of in strijd tegen een dergelijke burcht, of onder bescherming van een geestelijke immuniteit (kathedraal, abdij). Naar de markt richtten zich aanvankelijk verkeerswegen. De plattegrond van m.e. steden wordt voor een belangrijk deel bepaald door de wijze waarop die wegen op elkaar aansloten (rechthoekige, driehoekige, aaneengesloten markten). Zoals elk ander plein kon de markt door een galerij omgeven zijn. Ook omgaven gildehuizen het plein (Brussel) en diende zij voor feestelijkheden. (Haslinghuis), een aantal vazen en potten dat naar de NederlandseHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. smaak symmetrisch diende te worden opgesteld bovenop een kast.

Herkomst

Willem Frederik Karel baron van Verschuer (1845-1922) was een verzamelaar van Oosterse keramiek en Delfts aardewerkAardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.. Bij zijn dood in in 1922 schonk hij zijn volledige keramiekverzameling (3000 stuks) aan de NederlandseHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. Staat. Dit onder voorwaarde dat deze in bruikleen zou worden gegeven aan het Gemeentemuseum Arnhem. De collectie Bal (ruim 2000 objecten) bestaat uit 2 legaten. Zij is geschonken aan de NederlandseHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. Staat door de Middelburgse Susanna Cornelia Bal (1876-1948) en haar broer, de antiquair en verzamelaar Willem Bal (1880-1962).

Relatie met andere collecties

Het Delfts aardewerkAardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur. uit de 19e eeuw wordt aangevuld door de deelcollectie Porceleyne Fles. In de collectie van de Rijksdienst zijn ook nog stukken Delfts aardewerkAardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur. uit de 17e en 18e eeuw en enkele stukken blauwwit Japans. De bibliotheek van Willem Bal is in bezit van de Zeeuwse bibliotheek. Deze omvat circa 1400 banden met reisbeschrijvingen, kunst en literatuur uit de 18e tot de vroeg 20e eeuw.

Meer informatie

Zie ook deze artikelen


Hoort bij deze thema's


Specialist(en)


    Contact

    Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 2 mrt 2021 om 18:48.