Ferdinand Erfmann: verschil tussen versies

k
k (Dvmersbergen heeft de pagina Nalatenschap Ferdinand Erfmann hernoemd naar Ferdinand Erfmann (deelcollectie) zonder een doorverwijzing achter te laten)
(geen verschil)

Versie van 19 okt 2020 om 17:25

Introductie

Met ruim 70 schilderijen heeft de Rijksdienst een grote collectie van het werk van Ferdinand Erfmann (1901-1968) in beheer.

F.G. Erfmann, Vestiaire juffrouw (1952),olieverf op doek, 70,5 x 50,5 cm
F.G. Erfmann, Vestiaire juffrouw (1952),olieverf op doek, 70,5 x 50,5 cm

NederlandsHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. realisme

Erfmann behoort tot het Nederlandse realisme en de Nieuwe Zakelijkheid van rond de Tweede Wereldoorlog, maar zijn werk springt er onmiddellijk uit: het is volks en naïef en de stijl is elementair. Daarnaast verbeeldt het een merkwaardige wereld van stevige vrouwen, hoekige acrobaten, gespierde travestieten, stranden, keukens en vestiaires. Erfmann reisde veel. De Rijksdienst bezit 20 landschappen en stadsgezichten uit Frankrijk, Italië, Albanië, Spanje en Portugal.

Naïeve en outsiderkunst

BinnenHet binnenmilieu is wat men binnen in een gebouw ervaart. het realisme vormt Erfmann met Sal Meijer, Kasper Niehaus, Johan van Hell, Chris Beekman en Ger Gerrits een apart segment. Erfmanns werk raakt ook aan de naïeve en outsiderkunst (Harm Kamerlingh Onnes, Willem Westbroek, Joop Plasmeijer). Zijn landschappen en stadsgezichten sluiten aan bij de Nederlandse, mediterrane landschapsschilderkunst uit de decennia rond de Tweede Wereldoorlog. Dit is een thematische deelcollectie die onderbelicht is.

Geliefd werk

De laatste 15 jaar krijgt Erfmann een vaste plaats in de hoogwaardige overzichten van het Nederlandse realisme. Zijn werk is geliefd: ruim 20 van zijn 50 figuurstukken bevinden zich in langdurige bruikleen.

Over deze deelcollectie

Depotschatten

In depot bevinden zich schilderijen van acrobaten, baadsters, vestiairedames, winkelende meisjes en fietsende figuren, veelal uit de jaren ’50 en ’60. Ook aanwezig in depot, sfeervol en weinig bekend, zijn Erfmanns impressionistische, ‘azuren’ landschappen en mediterrane stads- en dorpsgezichten.

Herkomst

Erfmann was van 1949 tot zijn dood in 1968 aangesloten bij de Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR). Bijna al zijn werk is via de BKR verworven. Drie werken zijn rijksaankopen en één werk is aangeschaft uit het Voorzieningsfonds voor Kunstenaars.

Relatie met andere deelcollecties

Met schilders als Sal Meijer en Kasper Niehaus vertegenwoordigt Erfmann een genre dat sterk afwijkt van het bekende magische realisme (Carel Willink). Hedendaagse realisten in de collectie (Dolf Zwerver, Fer Hakkaart, Hermanus Berserik, Herman Gordijn) zijn stilistisch en thematisch aan Erfmann verwant. Erfmann schonk zijn omvangrijke nalatenschap aan het Stedelijk Museum Amsterdam.

Meer informatie

Zie ook


  Hoort bij

  • Rijkscollectie
  • Thema/Rijkscollectie/Deelcollecties (Let op: pagina bestaat niet.)

  Specialist(en)


   Contact