Functionele preservering - conserveer verouderde apparatuur

Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 24 jan 2023 om 08:34 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Elementtype=Artikel |Status=Publiceren |Voorkeurslabel=Functionele preservering - conserveer verouderde apparatuur |Artikelsoort=Behoud en beheer |Intr...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Introductie

Maak een plan om verouderde apparatuur te conserveren.

Tekening van een man die een oude computer afstoft

Op welke manier is hardware essentieel?

Digitale objecten zijn afhankelijk van software en hardware. Hardware kan onderhevig zijn aan verval en voor de toegang op lange termijn is het zaak te onderzoeken welke hardware essentieel is om de digitale objecten te kunnen weergeven.

Software wordt vaak ge-update om aansluiting te houden met nieuwe technologische ontwikkelingen of om functionele verbeteringen door te voeren. Regelmatig vervalt met een update ook verouderde functionaliteit of worden oude formaten niet meer ondersteund. Ingrijpende updates kunnen aanleiding zijn voor formaatmigraties of andere preserveringsacties. Het is daarom noodzakelijk om beleid te ontwikkelen welke minimale eisen aan de hard- en software updates worden gesteld door de aanwezige of te verwachten formaten.

Wat zijn de risico’s als wij geen plan maken om verouderde apparatuur te conserveren?

Wanneer een organisatie in de collectie objecten heeft die alleen met zeer specialistische en unieke apparatuur kan worden weergegeven, is het belangrijk om na te denken of deze unieke apparatuur ook door de organisatie zelf moet worden bewaard en onderhouden. In alle andere gevallen is het zaak dat de organisatie verkent of op lokaal of nationaal gebied deze apparatuur eventueel voorhanden is.

Welke vragen kunnen wij onszelf stellen?

  • Heeft onze organisatie vastgesteld welke hardware essentieel is voor het kunnen blijven tonen van te preserveren digitale objecten?
  • Hebben wij een plan om hardware te conserveren of te ‘lenen’ van andere instellingen?
  • Mocht het niet mogelijk zijn om hardware te conserveren, hebben wij dan een alternatieve preserveringsstrategie zoals emulatie overwogen?

Hoe verwoorden andere instellingen conserveer verouderde apparatuur?

LIMA

LIMA, het internationale platform voor duurzame toegang tot mediakunst, heeft voor CD-ROM archivering de preserveringsstrategie “Emulatie als een service” onderzocht.

Emulatie is een duurzaamheidsstrategie gericht op het behoud van digitale bronnen zoals ze oorspronkelijk zijn vervaardigd en gebruikt. Door emulatietechnieken toe te passen wordt het mogelijk het gedrag van een verouderde computer na te bootsen op een andere (nieuwere) computer. Emulatie kan op vier aspecten van een computer van toepassing zijn: de hardware, het besturingssysteem, de bijbehorende software en de digitale objecten die met die software zijn vervaardigd.

Emulation-as-a-service is een schaalbaar, kosteneffectief, cloud-gebaseerd model voor emulatieprocedures voor gebruik door erfgoedinstellingen. Zie het rapport “Archiving and distribution of CD-ROM artworks, a study of the Emulation as a Service (EaaS) tool and other proposals“, geschreven door LIMA voor een nadere uitleg.

CD-ROM archiving: Emulation as a Service

logo van Netwerk Digigaal Erfgoed
Deze wegwijzer is ontwikkeld binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en wordt beheerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De illustraties zijn gemaakt door Jørgen Stamp voor digitalbevaring.dk, tenzij anders vermeld.
Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 24 jan 2023 om 08:34.