Glas-in-lood (deelcollectie)

Introductie

Glasschilderkunst was tot de jaren 60 van de vorige eeuw populair en talloze ontwerpers en glasateliers hebben gezorgd voor een rijke historie op dit gebied.

Jacoba van “Heemskerk, glasramen, 1921-1923, 47m2
Jacoba van “Heemskerk, glasramen, 1921-1923, 47m2

300 glasramen

De 300 glasramen in de collectie zijn uit de oorspronkelijke architecturale context weggenomen en niet religieus van aard. Het zijn series (grote) ramen van NederlandseHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. ontwerpers en ramen van onbekende makers.

Ontwerptekeningen

Naast ramen zijn er ook ontwerptekeningen voor glas-in-loodGlas-in-lood bestaat uit een hoeveelheid stukjes (gekleurd) glas gevat in loodstrippen met een H-vormige doorsnede die samengevoegd een glaspaneel vormen. Komt ook voor als glas-in-zink. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en gebrandschilderd glasGlas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.. Het gaat om ontwerptekeningen in de collectie van Albert Plasschaert (1866-1941) uit de periode 1913-1941, van Joep Nicolas (1897-1972) uit de jaren 50 en van Louis Smeets (1918-2005), plus de 44 ontwerptekeningen voor glas-in-loodGlas-in-lood bestaat uit een hoeveelheid stukjes (gekleurd) glas gevat in loodstrippen met een H-vormige doorsnede die samengevoegd een glaspaneel vormen. Komt ook voor als glas-in-zink. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) uit de schenking Van Moorsel.

Bruiklenen

De ongeveer 50 ramen met een museale status zijn uitgeleend. Composities met een schaatsenrijder van Theo van Doesburg is te zien in Museum de Lakenhal in Leiden. Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam en het Haags Gemeentemuseum hebben ieder een pendant van een raam met een liggende figuur, ontworpen door Vilmos Huszár (AA2141-a-b). Het Museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein heeft een fraai raam (K140-a-c) van Heinrich Campendonk (1889-1957) in bruikleen. Dit raam werd tijdens de Wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs getoond in het NederlandseHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. paviljoen en kreeg de Grand Prix. Een raam (AB12127-a-d) van Hildo Krop (1884-1970) is uitgeleend aan het Instituut Hildo Krop in Steenwijk.

Over deze deelcollectie

Depotschatten

De serie ramen (30 panelen) van Jacoba van Heemskerck van Beest, een raam van Joep Nicolas en de ramen Pieter Hofman die verbandVerbanden zijn verbindingen, samenvoegingen tot een onwrikbaar geheel. Bij houtbouw ook wel enigszins minder vast. Het samenvoegen van stenen heet metselverband. (Haslinghuis) houden met Haagse (overheids) gebouwenvrijstaande, overdekte en geheel of gedeeltelijke met wanden omsloten toegankelijke ruimte, die direct of indirect met de grond is verbonden..

Herkomst

De serie ramen van Artur Hennig (1880-1959) is kort na plaatsing in 1922 in het Jachthuis Sint Hubertus afgekeurd en in beheer genomen. Verder zijn door tussenkomst van de Rijksgebouwendienst en de Dienst der Domeinen ramen die verloren dreigden te gaan bij moderniseringen of sloop van gebouwenvrijstaande, overdekte en geheel of gedeeltelijke met wanden omsloten toegankelijke ruimte, die direct of indirect met de grond is verbonden. in de rijkscollectie opgenomen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de gebrandschilderde traphalramen uit de Hoge Raad der Nederlanden (Den Haag) van Pieter Hofman (1886-1965) en een raam van Jacoba van Heemskerck (1876-1923) uit de Marine Kazerne (Amsterdam).

In 1952 kocht de ‘adviescommissie voor representatieve aankopen voor moderne kunst‘ een onderdeel van een raam van Joep Nicolas (1887-1972) dat hij maakte voor het NederlandseHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. paviljoen op de Jaarbeurs van 1927 in Milaan. Enkele ramen uit de jaren 70 en 80 zijn via de Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR) in de collectie gekomen.

Relatie met andere collecties

In Nederland bevindt zich geen vergelijkbare collectie glasramen van deze omvang en samenstelling. Bij een inventarisatie in 2009 bleek dat 35 NederlandseHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. musea samen ongeveer 2000 glasramen en ontwerpschetsen van glasramen beheren. Een groot deel daarvan is gemaakt vóór 1900.

Zoeken in deze deelcollectie

Op collectienederland.nl is deze deelcollectie te doorzoeken.

Meer informatie

Zie ook deze artikelen


Hoort bij deze thema's


Specialist(en)


    Contact

    Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 26 feb 2021 om 13:14.