Josef Ongenae (deelcollectie)

Introductie

Jozef Ongenae (1921-1993) was een van oorsprong Belgisch kunstenaar. Van hem zijn 35 schilderijen in de collectie aanwezig.

J.J.M. Ongenae, Rood blauw (1959), olieverf op board, 112 x 113 cm
J.J.M. Ongenae, Rood blauw (1959), olieverf op board, 112 x 113 cm

Levensloop

Ongenae werkte in de jaren 30 als leerling tekenaar bij een reclamebureau. Vanaf de Tweede Wereldoorlog begon hij onder invloed van schilders als Kandinsky, Picasso en Juan Gris werken te maken die al bijna abstract te noemen zijn. Vanaf 1951 werkte hij tijdelijk in het Stedelijk Museum Amsterdam. Tijdens het opbouwen van een tentoonstelling over De Stijl in dat museum zag Ongenae voor het eerst werk van Mondriaan. Zijn werk kreeg vanaf dat moment steeds minder kleurKleur is de gewaarwording van licht die verschilt van wit licht zoals dat wordt uitgezonden door een natuurlijke lichtbron. Het gekleurde licht kan van een lamp komen of gereflecteerd door een voorwerp. Kleur kan worden gemeten in een aantal systemen, zoals CIE, Munsell, Natural Colour System, die alle een verschillende methode hebben om een kleur aan te duiden.Een kleur is de sensatie die veroorzaakt wordt door licht van een bepaalde golflengte. Geel en groen bijvoorbeeld zijn verschillende kleuren. Het Munsell kleursysteem en dergelijke systemen hebben dit als uitgangspunt. en het werd meer en meer gestileerder. Vanaf de jaren 60 ontwikkelde Ongenae een meer eigen stijl door met gekleurde rechthoeken een zekere dynamiek aan zijn composities te geven. Hij behoorde in 1955 tot de oprichters van het Nederlandse kunstenaarscollectief de Liga Nieuwe Beelden.

Over deze deelcollectie

Depotschatten

Enkele van de schilderijen van Ongenae uit de jaren 50 van vorige eeuw en sluiten zeer nauw aan bij het werk van de Stijl-schilders. Een voorbeeld is de compositie ‘Rood blauw’ uit 1959.

Herkomst

De schilderijen van Josef Ongenae zijn tussen 1959 en 1983 via de Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR) in de collectie opgenomen. Enkele werken zijn in 1958 en 1961 door de Rijksaankoopcommissie verworven.

Relatie met andere collecties

Werk van Ongenae is te vinden in het Stedelijk Museum Amsterdam en sluit aan bij de collectie van het Mondriaanhuis in Amersfoort.

Zoeken in deze deelcollectie

Op collectienederland.nl is deze deelcollectie te doorzoeken.