Lege schilderijlijsten

Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 25 jan 2021 om 13:46 (Tekst vervangen - "|Elementtype=Kennisitem" door "|Elementtype=Artikel")

Introductie[bewerken]

In het depot in Rijswijk worden 750 losse, lege lijsten bewaard.

S. Hirschmann, Grote, zware en curieuze lijst (1907), zink, ca 155 x 120 cm
S. Hirschmann, Grote, zware en curieuze lijst (1907), zink, ca 155 x 120 cm

Ongeschikt

De lijsten dateren grotendeels uit de 19e en vroeg 20e eeuw en er is een enkele oudere lijst. Deze lege lijsten zijn een aparte deelcollectie geworden omdat ze ongeschikt werden bevonden voor de schilderijen waar ze omheen geplaatst waren. Een 17e eeuws schilderij is bijvoorbeeld ontdaan van een 19e eeuwse schilderijlijst.

Geregistreerd

De lijsten zijn gefotografeerd en geregistreerd maar nog niet voor externen toegankelijk. De lege lijsten zijn interessant omdat er voorbeelden bij zijn van bepaalde producties. De kwaliteit van de lege lijsten is wisselend.

Over deze deelcollectie

Depotschatten

Een grote, zware en curieuze lijst van zink uit 1907. Hij is afkomstig van een portret van Tsaar Nicolaas II geschilderd door Sophie Hirschmann. Het portret past niet meer want in de jaren 50 zijn portret en lijst van elkaar gescheiden. Het portret is opnieuw op een spieraam gezet zonder dat de lijst bekend was. Het schilderij met lijst is door de kunstenares aan het Rijk geschonken bij de Vredesconferentie van Den Haag in 1907.

Meer informatie[bewerken]

Zie ook deze artikelen

Hoort bij deze thema's

Specialist(en)


  Reageren
  U kunt op deze pagina reageren via het reactieformulier.

  Wilt u ons helpen?
  De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wil meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
  Ja, ik wil graag meehelpen (opent de vragenlijst)

  Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 25 jan 2021 om 14:24.