Diepenveen - Sallandsweg bij 10 - Havezathe Diepenveen

< Rijksmonumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 19 dec 2023 om 04:07
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

(12889) monumentenregisterMonumentnummer: 12889

Introductie

Rande / Oud Rande. Vierkante toren, overblijfsel van het laatmiddeleeuwse kasteel Rande.

Zwart-wit foto van een toren vanuit het zuiden. Op de achtergrond is een deel van een houten schuur te zien. De toren zelf is op beide hoeken begroeid met klimop. De toegang is via een kleine houten duur met een houten afdakje erboven.
Afb. 1. De toren van de voormalige havezate vanuit het zuiden. Foto: Beeldbank RCEdoor G.Th. Delemarre. CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1570
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 04 mei 1971

Geschiedenis

Het kasteel Rande is door Willem van Doetinchem gebouwd tussen 1570 en 1580. In 1675 verkocht de familie Van Doetinchem het kasteel, dat toen de juridische status van havezate had. Door een huwelijk in 1763 kwamen de toenmalige eigenaren ook in het bezit van Nieuw Rande, een buitenplaats ten noordwesten van het kasteel. Zij gingen daar wonen en het kasteel kwam leeg te staan. Ook de latere eigenaren woonden niet op het kasteel, waardoor het meer en meer verviel. In 1838 is het kasteel afgebroken op de vierkante noordwesttoren na, de huidige toren. Er is een nieuw huis op dezelfde plaats opgetrokken, maar dit is in 1964 eveneens afgebroken. Ook toen is de toren gehandhaafd. In 2008 is ten noorden van de toren weer een nieuw huis gebouwd.

Omschrijving

De hoofdburcht van het kasteel was een vierkant omgracht complex, bestaande uit een ommuurde binnenplaats met aan de noordzijde een lange woonvleugel met een achthoekige traptoren daar tegenaan. Op de noordwesthoek bevind zich de nu nog bestaande toren en op de tegenovergelegen hoek stond een klein gebouw. De toegang tot de hoofdburcht bevond zich aan de oostzijde. Over een eventuele voorburcht is niets bekend. Deze is ook niet te traceren op de oudste kaarten. Wel stonden er ten oosten van de hoofdburcht enige bijgebouwen.

Omdat de eigenaren katholiek bleven is rond 1635 een kapel in het huis ingericht. In een latere fase is er ook op de zuidhoek een L-vormige woonvleugel toegevoegd.

Bronnen en verwijzingen

  • Beeldbank RCE Meer foto's van dit rijksmonument
  • Bibliotheekcatalogus Kuile, E.H. ter en A.C.F. Koch, Monumenten van geschiedenis en kunst in de provincie Overijssel. Zuid-Salland, ’s-Gravenhage 1964, 88.
  • Bibliotheekcatalogus RCE Gevers, A.J. en A.J. Mensema, De havezaten in Salland en hun bewoners, Alphen aan den Rijn 1997, 23-28.
  • Hopperus Buma, W.W., ‘Aanvulling’, Versl. en Meded. Overijsselsch Regt en Geschiedenis, 67 (1952), 176-178.
  • Kronenberg, H., 'Oud en Nieuw Rande’, Versl. en Meded. Overijsselsch Regt en Geschiedenis, 67 (1952), 169-176

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 dec 2023 om 04:07.