Monumenten/12923: verschil tussen versies

< Rijksmonumenten
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Elementtype=Monument |Status=Publiceren |Monumentnummer=12923 |Plaatsnaam=De Heurne |Adres=Teubenweg 1 |Introductie=Boerderij met schuur, klompenmakers...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 67: Regel 67:
|Is onderdeel van=Document
|Is onderdeel van=Document
|Voorkeurslabel=Besluit
|Voorkeurslabel=Besluit
|Afbeelding (extern)=[[Bestand:Besluit bijbeschermen (12923).pdf]] Besluit en motivering bijbescherming: officieel besluit van de rijksoverheid tot het bijbeschermen van dit rijksmonument, inclusief toelichting van de redenen (11 februari 2022).
|Afbeelding (extern)=Besluit en motivering bijbescherming: officieel besluit van de rijksoverheid tot het bijbeschermen van dit rijksmonument, inclusief toelichting van de redenen (11 februari 2022) [[Bestand:Besluit bijbeschermen 12923.pdf]]
}}
}}

Versie van 22 dec 2022 03:01

(12923) monumentenregisterMonumentnummer: 12923

Introductie

Boerderij met schuur, klompenmakershuisje en eenroedige hooiberg.

Kenmerken

Datering eind 19de eeuw
Architect Onbekend
Bouwstijl Onbekend
Rijksmonument sinds 5 oktober 1966
Uitbreiding bescherming 28 januari 2022
Zwart-wit foto van de boerderij. Ervoor staat een heg met palen en gaas ervoor.
Afb. 1. De boerderij in 1965. Foto: H.P.R. Rosenberg

Klompenmakershuisje

Naast de boerderij ligt een (vermoedelijk eind 19de-eeuws) klompenmakershuisje. Het huisje ligt vanaf de weg gezien rechts van het woongedeelte. In dit huisje werden op kleine schaal klompen gemaakt als bijverdienste op het boerenerf.

Het klompenmakershuisje is een eenvoudig gebouwtje met bakstenen gevels en een zadeldak met oud Hollandse pannen. In alle vier de gevels is een venster aanwezig en aan de noordzijde is de deur. De ruimte wordt door een scheidingswand in tweeën gedeeld. Op de vloer liggen estrikken (geglazuurde gebakken vloertegels).

Er zijn veel klompenhokken: houten hokken aan de boerderij waar klompen werden uitgedaan voordat men naar binnen ging. Klompenmakershuisjes zijn echter zeldzaam. Klompen werden tot ca 1890 op grote schaal toegepast, daarna kwam er concurrentie van de leren schoenen. Boeren bleven nog lang op klompen lopen (en soms nog).

Vanaf het begin van de 20ste eeuw werden klompen steeds vaker machinaal gemaakt, en werken klompenfabrieken opgericht. In dit klompenmakershuisje zijn nog tot ver in de 20ste eeuw klompen handmatig gemaakt. Volgens overlevering zou dhr. Reusink in 1884 bewoner van de boerderij/klompenhuisje, landbouwer en klompenhouwer zijn. In ca. 1927 zou dhr. Meinen er klompen hebben gemaakt. De klompen die nu nog in het huisje staan zijn toen door hem gemaakt.

Hooiberg

De eenroedige hooiberg ofwel de eenroeder komt voornamelijk voor op de zandgronden van Overijssel, in het stroomgebied van de IJssel in Gelderland en Noord-Brabant. De eenroeder kwam in deze gebieden op grote schaal voor, maar is nu zeldzaam geworden. Op de rijksmonumentenlijst zijn slechts enkele eenroeders bij een boerderij beschermd. De eenroeder is medio 19de eeuw ontstaan om graan in op te slaan.

De hooiberg aan de Teubenweg 1 in De Heurne bevat een eikenroede en een vurenhouten kapconstructie. De dakbedekking is van metaal. Het is onbekend hoe oud de eenroeder is. De hooiberg staat een stukje van de boerderij af. Ten opzichte van de weg ligt hij aan de rechterzijde aan de rand van het weiland.

Uitbreiden bescherming van de boerderij

Het klompenmakershuisje is van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het agrarische verleden van het boerenerf, de nevenfuncties op een boerenerf en is van belang als een zeldzaam type. Er staat op de rijksmonumentenlijst geen ander klompenmakershuisje)

De hooiberg is van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het agrarische verleden van het boerenerf en is van belang als steeds zeldzamer wordend type.

Om die redenen zijn het klompenmakershuisje en de hooiberg in 2022 opgenomen bij de bescherming van de boerderij.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 22 dec 2022 om 03:01.