De Heurne - Teubenweg 1

< Monumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 22 dec 2022 om 03:01


⇐ (12923) monumentenregisterMonumentnummer: 12923

Introductie

Boerderij met schuur, klompenmakershuisje en eenroedige hooiberg.

Kenmerken

Datering eind 19de eeuw
Architect Onbekend
Bouwstijl Onbekend
Rijksmonument sinds 5 oktober 1966
Uitbreiding bescherming 28 januari 2022
Zwart-wit foto van de boerderij. Ervoor staat een heg met palen en gaas ervoor.
Afb. 1. De boerderij in 1965. Foto: H.P.R. Rosenberg

Klompenmakershuisje

Naast de boerderij ligt een (vermoedelijk eind 19de-eeuws) klompenmakershuisje. Het huisje ligt vanaf de weg gezien rechts van het woongedeelte. In dit huisje werden op kleine schaal klompen gemaakt als bijverdienste op het boerenerf.

Het klompenmakershuisje is een eenvoudig gebouwtje met bakstenen gevels en een zadeldak met oud Hollandse pannen. In alle vier de gevels is een venster aanwezig en aan de noordzijde is de deur. De ruimte wordt door een scheidingswand in tweeën gedeeld. Op de vloer liggen estrikken (geglazuurde gebakken vloertegels).

Er zijn veel klompenhokken: houten hokken aan de boerderij waar klompen werden uitgedaan voordat men naar binnen ging. Klompenmakershuisjes zijn echter zeldzaam. Klompen werden tot ca 1890 op grote schaal toegepast, daarna kwam er concurrentie van de leren schoenen. Boeren bleven nog lang op klompen lopen (en soms nog).

Vanaf het begin van de 20ste eeuw werden klompen steeds vaker machinaal gemaakt, en werken klompenfabrieken opgericht. In dit klompenmakershuisje zijn nog tot ver in de 20ste eeuw klompen handmatig gemaakt. Volgens overlevering zou dhr. Reusink in 1884 bewoner van de boerderij/klompenhuisje, landbouwer en klompenhouwer zijn. In ca. 1927 zou dhr. Meinen er klompen hebben gemaakt. De klompen die nu nog in het huisje staan zijn toen door hem gemaakt.

Hooiberg

De eenroedige hooiberg ofwel de eenroeder komt voornamelijk voor op de zandgronden van Overijssel, in het stroomgebied van de IJssel in Gelderland en Noord-Brabant. De eenroeder kwam in deze gebieden op grote schaal voor, maar is nu zeldzaam geworden. Op de rijksmonumentenlijst zijn slechts enkele eenroeders bij een boerderij beschermd. De eenroeder is medio 19de eeuw ontstaan om graan in op te slaan.

De hooiberg aan de Teubenweg 1 in De Heurne bevat een eikenroede en een vurenhouten kapconstructie. De dakbedekking is van metaal. Het is onbekend hoe oud de eenroeder is. De hooiberg staat een stukje van de boerderij af. Ten opzichte van de weg ligt hij aan de rechterzijde aan de rand van het weiland.

Uitbreiden bescherming van de boerderij

Het klompenmakershuisje is van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het agrarische verleden van het boerenerf, de nevenfuncties op een boerenerf en is van belang als een zeldzaam type. Er staat op de rijksmonumentenlijst geen ander klompenmakershuisje)

De hooiberg is van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het agrarische verleden van het boerenerf en is van belang als steeds zeldzamer wordend type.

Om die redenen zijn het klompenmakershuisje en de hooiberg in 2022 opgenomen bij de bescherming van de boerderij.


Wat is beschermd?
Bij gebouwde monumenten is altijd de hele onroerende zaak beschermd. Dus zowel buiten (exterieur) én binnen (interieur). Bij archeologische rijksmonumenten of aangelegde tuinen of parken bepaalt een kaart de omvang van de bescherming. Lees meer hierover in de Leeswijzer.


Vind ik hier alle informatie over dit monument?
De RCE wil zoveel mogelijk kennis delen. Maar u kunt hier (nog) niet alles vinden. Bijvoorbeeld omdat documenten nog niet zijn gedigitaliseerd of vanwege privacyredenen. Wordt uw vraag hier niet beantwoord? Kijk dan in het monumentenregister, de beeldbank, of de bibliotheek. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.


Bronnen en verwijzingen

Zie ook

Monumenten




          Neem contact op
          Heeft u vragen of suggesties? Of wilt u informatie bijdragen? We horen graag van u.

          Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 9 mrt 2023 om 03:01.