Hoorn - Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

< Monumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 17 dec 2022 om 04:03 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Elementtype=Monument |Status=Publiceren |Monumentnummer=22612 |Plaatsnaam=Hoorn |Naam monument=Standbeeld Jan Pieterszoon Coen |Introductie=Het standbe...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


⇐ (22612) monumentenregisterMonumentnummer: 22612

Introductie

Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen staat op de Rode Steen in Hoorn. Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) werd geboren in Hoorn en was gouverneur bij de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Het standbeeld werd in 1893 geplaatst. Coen is als sinds lange tijd een omstreden figuur.[1] Vanaf in ieder geval 2000 is er met regelmaat discussie rondom Coen en zijn standbeeld.[2]

Kenmerken

Datering 1893
Architect P. Leenhoff
Rijksmonument sinds 16 november 1965
Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn. Hij staat op een voetstuk met één been naar voren in het midden van een plein. Aan de randen van het plein bevinden zich winkels en cafés.
Afb. 1. Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn; door Ferdinand Leenhoff (1893). Foto: Gerard M.

Beschrijving en plaatsing van het standbeeld

Het standbeeld is 3,25 meter hoog en is gemaakt van brons. Het staat op een hardstenen sokkel.[3] Het standbeeld is in 1893 geplaatst op initiatief van Hoornse Vereeniging voor Volksvermaken dat in 1887 de300e geboortedag grootst had gevierd en daarna besloot geld op te halen voor het standbeeld.

Rol J.P. Coen in koloniale geschiedenis en controverse

Coen was intensief betrokken bij de ontwikkeling van de VOC in de eerste decennia en is een belangrijke figuur binnen de Nederlandse koloniale geschiedenis. De VOC voerde agressief beleid om handelsroutes en handelsmonopolies te krijgen.

Coen is berucht vanwege zijn rol bij de zeer gewelddadige verovering van de Banda eilanden in 1621, die de VOC een monopolie op kruidnagel opleverde.[4] Voor de VOC was Coen ook belangrijk omdat hij Jayakarta veroverde en er Batavia stichtte op de plek van het huidige Jakarta. Dit werd het hoofdkwartier van de VOC in het oosten. Ook dat ging gepaard met veel geweld, maar is ook de reden waarom hij met name in de negentiende eeuw door sommigen als held werd gezien.[5]

Meest recent was het standbeeld van Coen in 2020 middelpunt van een Black Lives Matter demonstratie waarbij het tot een confrontatie kwam met mensen die het standbeeld willen behouden.[6]


Wat is beschermd?
Bij gebouwde monumenten is altijd de hele onroerende zaak beschermd. Dus zowel buiten (exterieur) én binnen (interieur). Bij archeologische rijksmonumenten of aangelegde tuinen of parken bepaalt een kaart de omvang van de bescherming. Lees meer hierover in de Leeswijzer.


Vind ik hier alle informatie over dit monument?
De RCE wil zoveel mogelijk kennis delen. Maar u kunt hier (nog) niet alles vinden. Bijvoorbeeld omdat documenten nog niet zijn gedigitaliseerd of vanwege privacyredenen. Wordt uw vraag hier niet beantwoord? Kijk dan in het monumentenregister, de beeldbank, of de bibliotheek. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.


Bronnen en verwijzingen

  • Van dit rijksmonument zijn geen besluit en besluitmotivering beschikbaar. Sommige zijn op basis van lijsten aangewezen, waarbij er geen individuele besluiten en besluitmotiveringen zijn opgesteld.
  • West Fries Museum: Coen

Zie ook

Monumenten




          Neem contact op
          Heeft u vragen of suggesties? Of wilt u informatie bijdragen? We horen graag van u.

          Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 8 mrt 2023 om 15:49.