Leeuwarden - Tweebaksmarkt 47 - Poortje

< Monumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 17 dec 2022 om 03:01 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Elementtype=Monument |Status=Publiceren |Monumentnummer=24406 |Plaatsnaam=Leeuwarden |Adres=Tweebaksmarkt 47 |Naam monument=Poortje |Introductie=Bakste...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


⇐ (24406) monumentenregisterMonumentnummer: 24406

Introductie

Bakstenen poortje met zandstenen wapensteen tussen de panden Tweebaksmarkt 47 en 49 in Leeuwarden.

Kenmerken

Datering 1641
Rijksmonument sinds 28 februari 1967
Houten groengelakte afgeronde deur met daarboven een wapensteen.
Afb. 1. Poortje bij Tweebaksmarkt 47 Leeuwarden. Bron: Wikimedia Commons. Foto: Catrope. Rechten: CC BY-SA 3.0
Ingezoomde foto van de wapensteen. De linkerhelft toont een groen boom en de rechterhelft twee rode rozen onder elkaar.
Afb. 2. Wapensteen in poortje bij Tweebaksmarkt 47 Leeuwarden. Bron: Wikimedia Commons. Foto: Catrope. Rechten: CC BY-SA 3.0

Haersmahuis

Het poortje hoorde waarschijnlijk bij het complex van het grote huis Tweebaksmarkt 49, het voormalige achterhuis (monumentnummers 24407 en 24279). Dit was een groot en belangrijk woonhuis, het Haersmahuis. Het poortje gaf vermoedelijk toegang tot een binnenterrein dat bij het huis hoorde.

Let op: gevelstenen zijn nog wel eens verplaatst of herplaatst zijn naar andere locaties. In het geval van deze steen lijkt dat ook het geval te zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tresoar.

Wapensteen

Zie Afb. 2. Wapensteen in aedicula-vorm met een nagenoeg blindgekapt alliantiewapen. Opschrift "ANNO 1641". Het is mogelijk het alliantiewapen Haersma-Scheltinga, van Aulus van Haersma (ca. 1611-1669) en Catharina Liviusdr. van Scheltinga (1619- 1652), gehuwd in 1637 en vanaf 1640 bewoners van Haersma State onder Oudega, Smallingerland.

De wapensteen zou afkomstig kunnen zijn van het voornoemde Haersma State en moet dan omstreeks 1731, toen Aurelia van Haersma het huis Tweebaksmarkt 49 betrok, naar Leeuwarden zijn verplaatst. De steen is in 1993 gepolychromeerd.

  • 87½ x 83 cm
  • zandsteen

Wat is beschermd?
Bij gebouwde monumenten is altijd de hele onroerende zaak beschermd. Dus zowel buiten (exterieur) én binnen (interieur). Bij archeologische rijksmonumenten of aangelegde tuinen of parken bepaalt een kaart de omvang van de bescherming. Lees meer hierover in de Leeswijzer.


Vind ik hier alle informatie over dit monument?
De RCE wil zoveel mogelijk kennis delen. Maar u kunt hier (nog) niet alles vinden. Bijvoorbeeld omdat documenten nog niet zijn gedigitaliseerd of vanwege privacyredenen. Wordt uw vraag hier niet beantwoord? Kijk dan in het monumentenregister, de beeldbank, of de bibliotheek. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.


Bronnen en verwijzingen

Neem contact op
Heeft u vragen of suggesties? Of wilt u informatie bijdragen? We horen graag van u.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 17 dec 2022 om 03:01.