Amsterdam - Korsjespoortsteeg 20 - Multatulihuis
< Rijksmonumenten
Monumentnummer: 3133
Introductie
Huis, in oorsprong waarschijnlijk 17de-eeuws, met een laat 18de-eeuwse klokgevel boven de houten puibalk. Het huis is twee traveeën breed, heeft een souterrain, twee bouwlagen en een zadeldak loodrecht op de straat. Voor het huis ligt een hardstenen stoep evenwijdig aan de gevel. Deze vervangt een oudere stoep die loodrecht op de gevel stond. Het huis is het geboortehuis van Eduard Douwes Dekker (1820-1887).
Multatulihuis. Foto door PaulaUdondek, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons
Kenmerken
- Datering: 17de eeuw, late 18de eeuw (voorgevel)
- Architect: niet bekend/onderzocht
- Bouwstijl: Lodewijk XVI (voorgevel)
- Rijksmonument sinds: 1 juli 1970
Aanleiding voor de bescherming
Het huis is beschermd onder de Monumentenwet 1961. Het rijksmonumentenregister noemt slechts een enkele keer, ongeveer 10 maal, het feit dat er sprake is van een geboortehuis van een historisch persoon of schrijver. In dit geval is dat vermeld en dus een belangrijk aspect van de waardering.
Schrijvershuis
In het huis is schrijver Eduard Douwes Dekker of te wel Multatuli geboren. Sinds 1975 is hier het Multatuli museum gehuisvest. Tussen de vensters op de verdieping is een natuurstenen herdenkingsteen aangebracht. Multatuli geniet vooral bekendheid door zijn boek "Max Havelaar, of De koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij" (1859), waarin hij misstanden in de kolonie Indië (tegenwoordig Indonesië) aan de kaak stelt.
In het artikel Rijksmonumenten - Canonvenster 45 - Annie M.G. Schmidt zijn meer schrijvershuizen te vinden.
Bronnen en verwijzingen
- Dik van der Meulen, Schrijvershuizen Het huis van Multatuli in de Korsjespoortsteeg 20, Amsterdam in: Biografie Bulletin. Jaargang 14(2004) p. 49 e.v.
- Multatuli Museum
- Multatuli erfenis
- Wikipedia Multatuli museum
Zie ook
ArtikelenHoort bij deze thema'sBeschermd stads- en dorpsgezicht BegrippenMeer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 27 nov 2024 om 03:27.