Den Helder - Verbindingswal Den Helder
< RijksmonumentenMonumentnummer: 338239
Introductie
Vestingwerk. Verbindingswal met voorgelegen gracht. In de wal remises, geschutsopstellingen en kazematten.
Kenmerken
- Datering: 1811-1813 met latere toevoegingen
- Architect: onbekend
- Bouwstijl: onbekend
- Rijksmonument sinds: 10 september 2007
Aanleiding voor de bouw van het fort was de landing van Engelse en Russische troepen in 1799 op de kust van Noord-Holland ten zuiden van Huisduinen en de daarop volgende verovering van Den Helder, dat aan de zuidzijde onvoldoende verdedigd bleek. In 1811 besluit Napoleon, na zijn bezoek ter plaatse, tot de bouw van de Stelling van Den Helder om het landfront beter te kunnen verdedigen. Het plan was de aanleg van een gebastioneerde omwalling, waar dit fort deel van zou gaan uitmaken.
In 1811-1813 werd begonnen met de aanleg van een verbindingswal met voorgelegen gracht, van het fort Lasalle (later Erfprins) naar het fort de l'Ecluse (later Dirks Admiraal), en vandaar naar het fort Dugommier (later Oostoever). Dit werd werd in 1826-1827 voltooid. In 1886 werden in de wal enige batterijen ingericht.
De liniewal is in het algemeen goed bewaard gebleven, met uitzondering van het gedeelte tussen de Schoterweg en het fort Westoever. Dit gedeelte is op meerdere plaatsen meer of minder afgekaveld en t.b.v. het bassin van de mijnendienst geheel afgegraven. Het gedeelte tussen Fort Erfprins en de Schoterweg heeft hoge, steile taluds van 3 tot 5 meter hoogte. Op meerdere plaatsen bevinden zich remises, geschutsopstellingen en kazematten waarvan de aarden taluds 6 tot 8 meter hoog zijn. De ervoor gelegen gracht verkeert in goede staat. Aan de stadszijde wordt de linie begrensd door een smalle natte gracht.
Wel zijn de oorspronkelijke linie met de aarden wallen ,banket enz. zijn door begroeiing voor een gedeelte geërodeerd en onzichtbaar geworden. In de doorsnijding van de linie bij de Huisduinerweg is in 1995 in metselwerk uitgevoerd in de vorm van het oorspronkelijke profiel.
Monumentale waarde
De op bevel van Napoleon gebouwde verbindingslinie tussen de forten Erfprins, Dirksz Admiraal en het huidige fort Westoever is een belangrijk onderdeel van de vestingwerken van Den Helder en is van groot belang voor de militaire geschiedenis, niet alleen van Den Helder maar van heel Nederland.
Bronnen en verwijzingen
- Bibliotheek RCE Stichting Menno van Coehoorn, Atlas van Historische Vestingwerken in Nederland, Utrecht Noord Holland, 1964
- Bibliotheek RCE J. van Tongeren, Beknopt overzicht van de geschiedenis Stelling Den Helder in: Stelling Krant, 1e jaargang 2 en tweede jaargang 1, 1992 en 1993
- Monumenten in Nederland Ronald Stenvert e.a., Monumenten in Nederland, Noord-Holland: Den Helder, 2006
Zie ook
Monumenten- Den Helder - Het Nieuwe Werk 36 - Fort Oostoever
- Den Helder - Nieuweweg 3 - Fort Dirksz Admiraal
- Den Helder - Westoever 1 - Fort Westoever
Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 3 nov 2023 om 04:00.