Winschoten - Blijhamsterstraat 28K

< Monumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 22 dec 2022 om 04:01 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Elementtype=Monument |Status=Publiceren |Monumentnummer=39007 |Plaatsnaam=Winschoten |Adres=Blijhamsterstraat 28K |Introductie=Statig, blokvormig pand....')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


⇐ (39007) monumentenregisterMonumentnummer: 39007

Introductie

Statig, blokvormig pand. Gelegen op een kruising van wegen, gebouwd als rechtbank.

Kenmerken

Datering 19e eeuw
Rijksmonument sinds 13 juni 1973
Zwart wit foto van een hoekpand. Het pand heeft veel grote ramen. Ervoor staan auto's geparkeerd en ligt een stapel bakstenen.
Afb. 1. Voormalig Raad- en Regthuis in Winschoten

Aanvullende informatie over de functie van het gebouw

In het rijksmonumentenregister stond dat dit gebouw functioneerde als kantoorgebouw. Naar aanleiding van een bericht dat door de RCE is ontvangen blijkt dat dit niet klopte en is dat aangepast:

Het pand is gebouwd als 'Raad- en Regthuis'. Het pand functioneerde daardoor als raadhuis en als zetel van zowel de arrondissementsrechtbank als het vredesgerecht. De eerste steenlegging van het gebouw was in 1845. Dit blijkt onder andere uit een krantenartikel in de Groninger Courant van 25 maart 1845 en een advertentie in diezelfde krant van 16 januari 1846. Informatie is ook te vinden in het boek “Te-recht in Winschoten” dat op initiatief van de laatste vaste kantonrechter is geschreven over de geschiedenis van de rechtspraak in Winschoten.

Er is geen verder onderzoek gedaan naar dit bericht door de RCE.


Wat is beschermd?
Bij gebouwde monumenten is altijd de hele onroerende zaak beschermd. Dus zowel buiten (exterieur) én binnen (interieur). Bij archeologische rijksmonumenten of aangelegde tuinen of parken bepaalt een kaart de omvang van de bescherming. Lees meer hierover in de Leeswijzer.


Vind ik hier alle informatie over dit monument?
De RCE wil zoveel mogelijk kennis delen. Maar u kunt hier (nog) niet alles vinden. Bijvoorbeeld omdat documenten nog niet zijn gedigitaliseerd of vanwege privacyredenen. Wordt uw vraag hier niet beantwoord? Kijk dan in het monumentenregister, de beeldbank, of de bibliotheek. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.


Bronnen en verwijzingen

Zie ook

Monumenten
     Neem contact op
     Heeft u vragen of suggesties? Of wilt u informatie bijdragen? We horen graag van u.

     Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 8 mrt 2023 om 14:50.