Valkenburg - Terrein aan de Castelweg

< Monumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 21 dec 2022 om 20:39


⇐ (46140) monumentenregisterMonumentnummer: 46140

Introductie

Resten van het castellum Praetorium Agrippinae aan de Castelweg in Valkenburg, onderdeel van de Neder-Germaanse Limes. Het is UNESCO Werelderfgoed.

Kenmerken

Datering 40 tot midden 3e eeuw
Rijksmonument sinds 14 juli 1982
Uitbreiding omvang van de bescherming 21 januari 2021

Uitbreiding omvang van de bescherming

Onder het centrum van Valkenburg bevinden zich de resten van het castellum Praetorium Agrippinae (40 – midden 3e eeuw). In de twintigste eeuw hebben hier opgravingen plaats gevonden waarbij resten van diverse opeenvolgende castella zijn gevonden. Het is een van de best bewaarde en onderzochte castella in dit deel van de Limes.

Sinds 14 juli 1982 zijn de meeste resten, die niet zijn opgegraven, als archeologisch rijksmonument aangewezen. Om verschillende redenen zijn enkele kleine stukjes destijds niet beschermd. Dat wordt met deze bijbescherming geregeld. Bovendien betekent deze bijbescherming een belangrijke informatiebron die een dwarsdoorsnede vormt van het castellum, inclusief binnenbouwing en verdedigingswerken.

De bijbescherming en het bestaande monument maken deel uit van de Neder-Germaanse Limes. Dit is UNESCO Werelderfgoed.

De archeologische resten in Valkenburg zijn niet zichtbaar aan het maaiveld. Alleen de hoogteverschillen herinneren aan de Romeinse geschiedenis. De contouren van het castellum evenals een poortgebouw zijn in het plaveisel zichtbaar gemaakt, terwijl een kunstwerk herinnert aan het Romeinse verleden.


Wat is beschermd?
Bij gebouwde monumenten is altijd de hele onroerende zaak beschermd. Dus zowel buiten (exterieur) én binnen (interieur). Bij archeologische rijksmonumenten of aangelegde tuinen of parken bepaalt een kaart de omvang van de bescherming. Lees meer hierover in de Leeswijzer.


Vind ik hier alle informatie over dit monument?
De RCE wil zoveel mogelijk kennis delen. Maar u kunt hier (nog) niet alles vinden. Bijvoorbeeld omdat documenten nog niet zijn gedigitaliseerd of vanwege privacyredenen. Wordt uw vraag hier niet beantwoord? Kijk dan in het monumentenregister, de beeldbank, of de bibliotheek. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.


Bronnen en verwijzingen

Zie ook

Monumenten

  Artikelen

  Thema's


   Neem contact op
   Heeft u vragen of suggesties? Of wilt u informatie bijdragen? We horen graag van u.

   Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 9 mrt 2023 om 04:00.