Hoogeveen - Lindberghstraat 4a

< Monumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 21 dec 2022 om 19:23 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Elementtype=Monument |Status=Publiceren |Monumentnummer=480818 |Plaatsnaam=Hoogeveen |Adres=Lindberghstraat 4a |Introductie=De vliegtuigloods aan de Li...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


⇐ (480818) monumentenregisterMonumentnummer: 480818

Introductie

De vliegtuigloods aan de Lindberghstraat te Hoogeveen is tussen 1935 en 1936 ontworpen door J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt, met medewerking van M. Zwanenburg. De loods kenmerkt zich door de bijzonder ijle stalen draagconstructie en de nog oorspronkelijke roldeuren en is in oorsprong bestemd voor de stalling van zo’n dertig sport- en zakenvliegtuigen. De vliegtuigloods maakte oorspronkelijk deel uit van vliegveld Ypenburg (gemeente Rijswijk, Zuid-Holland), maar is in 2000 verplaatst naar vliegveld Hoogeveen.

Kenmerken

Datering 1935-1936
Bouwstijl Nieuwe Bouwen
Architect J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt, met medewerking van M. Zwanenburg
Rijksmonument sinds 24 februari 2003
Zwartwit foto van de vliegtuigloods op vliegveld Ypenburg. Op de voorgrond geparkeerde auto's. Aan de vliegtuigloods een aanbouw die na de verplaatsing naar vliegveld Hoogeveen niet is herbouwd.
Aanzicht vliegtuigloods op de oorspronkelijke locatie vliegveld Ypenburg. Collectie: RCE Beeldbank. Rechten: CC BY-SA 3.0
Zwartwit foto van de kapconstructie van de vliegtuigloods op vliegveld Ypenburg.
Kapconstructie van de vliegtuigloods. Collectie: RCE Beeldbank. Rechten: CC BY-SA 3.0

Verplaatsing van de vliegtuigloods

Vliegtuigloods werk ontworpen door Brinkman, Van der Vlugt en Zwanenburg, en maakte onderdeel uit van vliegveld Ypenburg. Vanwege defensiebezuinigingen en het einde van de Koude Oorlog werd in 1990 besloten vliegveld Ypenburg te sluiten.[1]

Vervolgens werd in 1998 het plan opgevat om de vliegtuigloods op Ypenburg te demonteren en opnieuw op te bouwen in Hoogeveen, alwaar de loods gerestaureerd en door de Stichting Museum Historische Luchtvaart in gebruik zou worden genomen. Uit het advies (zie Bronnen & verwijzingen hieronder) van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (nu: RCE) blijkt dat de – niet historische waardevolle – aanbouw aan de rechter gevel na de verplaatsing naar Hoogeveen niet meer herbouwd zou worden.

Hoewel de historische context door de verplaatsing verloren zou gaan, heeft de Rijksdienst de gemeente geadviseerd de vergunning voor de verplaatsing van de vliegtuigloods te verlenen, vooral omdat de loods hiermee zijn oorspronkelijke functie zou herkrijgen. In 2000 werd de vliegtuigloods herbouwd op vliegveld Hoogeveen.


Wat is beschermd?
Bij gebouwde monumenten is altijd de hele onroerende zaak beschermd. Dus zowel buiten (exterieur) én binnen (interieur). Bij archeologische rijksmonumenten of aangelegde tuinen of parken bepaalt een kaart de omvang van de bescherming. Lees meer hierover in de Leeswijzer.


Vind ik hier alle informatie over dit monument?
De RCE wil zoveel mogelijk kennis delen. Maar u kunt hier (nog) niet alles vinden. Bijvoorbeeld omdat documenten nog niet zijn gedigitaliseerd of vanwege privacyredenen. Wordt uw vraag hier niet beantwoord? Kijk dan in het monumentenregister, de beeldbank, of de bibliotheek. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.


Bronnen en verwijzingen

Zie ook

Monumenten




          Neem contact op
          Heeft u vragen of suggesties? Of wilt u informatie bijdragen? We horen graag van u.

          Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 8 mrt 2023 om 14:35.