Hoogeveen - Lindberghstraat 4a
< Rijksmonumenten
Monumentnummer: 480818
Introductie
De vliegtuigloods aan de Lindberghstraat te Hoogeveen is tussen 1935 en 1936 ontworpen door J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt, met medewerking van M. Zwanenburg. De loods kenmerkt zich door de bijzonder ijle stalen draagconstructie en de nog oorspronkelijke roldeuren en is in oorsprong bestemd voor de stalling van zo’n dertig sport- en zakenvliegtuigen. De vliegtuigloods maakte oorspronkelijk deel uit van vliegveld Ypenburg (gemeente Rijswijk, Zuid-Holland), maar is in 2000 verplaatst naar vliegveld Hoogeveen.
Aanzicht vliegtuigloods op de oorspronkelijke locatie vliegveld Ypenburg. Collectie: RCE Beeldbank. Rechten: CC BY-SA 3.0
Kenmerken
- Datering: 1935-1936
- Bouwstijl: Nieuwe Bouwen
- Architect: J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt, met medewerking van M. Zwanenburg
- Rijksmonument sinds: 24 februari 2003
Verplaatsing van de vliegtuigloods
Vliegtuigloods werk ontworpen door Brinkman, Van der Vlugt en Zwanenburg, en maakte onderdeel uit van vliegveld Ypenburg. Vanwege defensiebezuinigingen en het einde van de Koude Oorlog werd in 1990 besloten vliegveld Ypenburg te sluiten.[1]
Vervolgens werd in 1998 het plan opgevat om de vliegtuigloods op Ypenburg te demonteren en opnieuw op te bouwen in Hoogeveen, alwaar de loods gerestaureerd en door de Stichting Museum Historische Luchtvaart in gebruik zou worden genomen. Uit het advies (zie Bronnen & verwijzingen hieronder) van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (nu: RCE) blijkt dat de – niet historische waardevolle – aanbouw aan de rechter gevel na de verplaatsing naar Hoogeveen niet meer herbouwd zou worden.
Hoewel de historische context door de verplaatsing verloren zou gaan, heeft de Rijksdienst de gemeente geadviseerd de vergunning voor de verplaatsing van de vliegtuigloods te verlenen, vooral omdat de loods hiermee zijn oorspronkelijke functie zou herkrijgen. In 2000 werd de vliegtuigloods herbouwd op vliegveld Hoogeveen.
Bronnen en verwijzingen
- [Advies_verplaatsing_monumentnummer_480818.pdf Advies] m.b.t. de verplaatsing van de vliegtuigloods (RCE, 1998)
- Besluit gedeeltelijke afvoering: officieel besluit van de rijksoverheid tot het gedeeltelijk afvoeren van dit rijksmonument (14 oktober 2022) Bestand:Besluit en besluitmotivering 480818.pdf
- J.G. Wattjes, 'De gebouwen van het vliegveld Ypenburg', in: Bouwbedrijf en Openbare Werken: 14-daags tijdschrift voor het bouwen Jrg. 15 (1938) nr. 2, pp. 11-14.
- Tekeningenarchief RCE: tekeningen m.b.t. verplaatsing vliegtuigloods (op te vragen bij de RCE Bibliotheek)
- Th.F. Trompert, 'Ypenburg : een vliegveld in de buurt van Den Haag', in: Jaarboek Historische Vereniging Rijswijk Jrg. 4 (1998), pp. 7-24.
- Wibo Burgers, 'Vliegveld Ypenburg verdwijnt maar rijksmonument blijft', in: Heemschut: tijdschrift van de bond Heemschut Jrg. 73 (1996) nr. 6, pp. 19-20.
Zie ook
Meer informatie
Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 28 feb 2024 om 18:55.