Amsterdam - Brede Kerkepad 8 - Nieuwendammerkerk en kerkhof

< Monumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 21 dec 2022 om 19:40


⇐ (508536) monumentenregisterMonumentnummer: 508536

Introductie

In 1848-1849 werd in Nieuwendam een nieuwe kerk gebouwd. Het kerkhof ernaast kwam in 1829 in handen van de gemeente Nieuwendam.

Kenmerken kerk

Datering 1848-1849
Bouwstijl Eclecticisme
Architect Onbekend
Rijksmonument sinds 28 januari 1998

Kenmerken kerkhof

Datering 1829
Rijksmonument sinds 28 januari 1998
Ingang rechts van de kerk met openstaand hek tussen bakstenen hekpijlers. Rechts loopt een haag achter een lage muur en achter de ingang ligt de wat hoger gelegen begraafplaats.
Afb. 1. De toegang tot het kerkhof van Nieuwendam. Bron: Collectie Funerair Erfgoed, RCE.

Kerk

In 1643 kreeg Nieuwendam een eenvoudige kerk met een klein torentje. De kerk is vooral bekend van afbeeldingen, want in 1848 werd begonnen met de vervanging van de kerk. Deze kwam gereed in 1849 en was iets zuidelijker opgetrokken, zodat er wat meer ruimte voor het kerkhof ontstond.

Kerkhof

Het kerkhof dat in 1643 werd aangelegd bij de eerste kerk was waarschijnlijk niet erg groot. Het werd steeds opgehoogd en bood voldoende ruimte voor de bewoners van Nieuwendam. Het huidige kerkhof kreeg zijn vorm met name na de overname door de gemeente Nieuwendam in 1829. Later volgde nog een keer een uitbreiding en werd de huidige omvang bereikt. Het kerkhof kent feitelijk twee delen, verdeeld door een grindpad. Er ligt nog een groot aantal zerken voor families die verwijzen naar de geschiedenis van Nieuwendam.


Wat is beschermd?
Bij gebouwde monumenten is altijd de hele onroerende zaak beschermd. Dus zowel buiten (exterieur) én binnen (interieur). Bij archeologische rijksmonumenten of aangelegde tuinen of parken bepaalt een kaart de omvang van de bescherming. Lees meer hierover in de Leeswijzer.


Vind ik hier alle informatie over dit monument?
De RCE wil zoveel mogelijk kennis delen. Maar u kunt hier (nog) niet alles vinden. Bijvoorbeeld omdat documenten nog niet zijn gedigitaliseerd of vanwege privacyredenen. Wordt uw vraag hier niet beantwoord? Kijk dan in het monumentenregister, de beeldbank, of de bibliotheek. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.


Bronnen en verwijzingen[bewerken]

Zie ook

Monumenten

  Artikelen

  Thema's

  Trefwoord(en)
  Begraafplaatsen
  Specialist(en)

  Neem contact op
  Heeft u vragen of suggesties? Of wilt u informatie bijdragen? We horen graag van u.
  [bewerken]

  Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 8 mrt 2023 om 14:10.