Hilversum - Witte Kruislaan 6 - Villa Ostwalt, tuin

< Rijksmonumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 14 mei 2024 om 03:01
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

(522704) monumentenregisterMonumentnummer: 522704

Introductie

Tuinaanleg bij Villa Ostwalt aan de Witte Kruislaan 6 in Hilversum met binnentuin en siertuin. Aangelegd in 1910 en 1920 naar ontwerp van D.F. Tersteeg en H. Copijn in gemengde tuinstijl.
Hek en oprit op de voorgrond, rechtsachter loofbomen en gras, linksachter staat de villa met witte muren en groen raamkozijnen, er staan auto's geparkeerd voor het huis.
Oprit en voortuin bij Villa Ostwalt, Hilversum. Beeldbank RCE

Kenmerken

Tuin:

  • Datering: ca. 1910 en ca. 1920
  • Tuinstijl: Gemengde stijl
  • Landschapsarchitect: D.F. Tersteeg en H. Copijn
  • Rijksmonument sinds: 10 mei 2002

Beschrijving

De binnentuin en siertuin bij Villa Ostwalt zijn ontworpen in de gemengde tuinstijl. De binnentuin is ontworpen circa 1910 door D.F. Tersteeg en de siertuin circa 1920 door H. Copijn. De binnentuin is verdiept gelegen met een circelvormige vijver in het midden. Er loopt een pad met een slingerend verloop loopt vanaf de achterzijde van de villa door een kunstmatige rotspartij naar een houten brug met leuningen van takken en stammetjes over de grillig gevormde vijver. De tuinaanleg is gelegen binnen een lusvormig wegenpatroon in het villapark de Trompenberg. (Zoals opgenomen en beschreven in het monumentenregister sinds 2002).

Uit het inventarisatie rapport van 2005 blijkt dat in de registeromschrijving enkele onderdelen niet aanwezig zijn. Zo is er een taxushaag rondom de binnentuin, de slangenden (araucaria) is niet meer aanwezig, en de cementrustieke rotsen zijn gerepareerd met weinig vakkundig inzicht. De houten brug is een nieuw model waar voorheen een cementrustieke brug stond. De bakstenen bouwwerken in de binnentuin zijn waarschijnlijk grotendeels opnieuw gemetseld en de natuurstenen accenten in de binnentuin zijn grotendeels vervangen door betonnen stoeptegels. [1] NB. De constateringen uit het inventarisatie rapport zijn inmiddels 20 jaar oud, de situatie kan veranderd zijn.


Bronnen en verwijzingen

  • (Niet gepubliceerd) inventarisatierapport “Villatuinen Gooi, Bloemendaal, Heemstede, Wassenaar” uitgevoerd in 2005 in opdracht van de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen
  • Publicatie “Villatuinen in Nederland 1900-1940” door Eric Blok & Birgit Lang

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

  1. (Niet gepubliceerd) inventarisatierapport “Villatuinen Gooi, Bloemendaal, Heemstede, Wassenaar” uitgevoerd in 2005 in opdracht van de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 14 mei 2024 om 03:01.