Rotterdam - Pieter de Hoochstraat 3 - Zeevaartschool

< Monumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 21 dec 2022 om 20:29


⇐ (524329) monumentenregisterMonumentnummer: 524329

Introductie

Schoolgebouw met conciërgewoning.

Kenmerken

Datering 1916
Architect W. Dahlen
Bouwstijl overgangsarchitectuur
Rijksmonument sinds 3 september 2002
Vooraanzicht van de zeevaartschool. De ingang zit op de hoek. Ervoor ligt een plein waar fietsen staan geparkeerd en mensen rondlopen.
Afb. 1. Zeevaartschool in Rotterdam. Foto: C.S. Booms

Architect

Op 22 juni 2022 ontving de RCE een bericht over de betrokken architecten bij de bouw van de Zeevaartschool:

In krantenartikelen d.d. 5 december 1916 (Scheepvaart; en Rotterdamsch Nieuwsblad), naar aanleiding van de opening in 1916, wordt naast Dahlen (geb. 1883) ook Dirk Burghard Logemann (geb. 1872) genoemd. Worden ze expliciet samen als ontwerpers opgevoerd. Bemoeienis van een architect als Logemann lijkt mij niet vreemd, als we in ogenschouw nemen dat Dahlen zich pas in mei 1914 in Rotterdam vestigde en de 9 jaar oudere Logemann in ieder geval al in 1899 bij de Dienst werkzaam was.

Het bericht is verder niet geverifieerd door de RCE. Het artikel in het Rotterdamsch Nieuwsblad staat hieronder in de bronnenlijst.


Wat is beschermd?
Bij gebouwde monumenten is altijd de hele onroerende zaak beschermd. Dus zowel buiten (exterieur) én binnen (interieur). Bij archeologische rijksmonumenten of aangelegde tuinen of parken bepaalt een kaart de omvang van de bescherming. Lees meer hierover in de Leeswijzer.


Vind ik hier alle informatie over dit monument?
De RCE wil zoveel mogelijk kennis delen. Maar u kunt hier (nog) niet alles vinden. Bijvoorbeeld omdat documenten nog niet zijn gedigitaliseerd of vanwege privacyredenen. Wordt uw vraag hier niet beantwoord? Kijk dan in het monumentenregister, de beeldbank, of de bibliotheek. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.


Bronnen en verwijzingen

Zie ook

Monumenten
     Neem contact op
     Heeft u vragen of suggesties? Of wilt u informatie bijdragen? We horen graag van u.

     Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 8 mrt 2023 om 15:09.