Wassenaar - Groen van Prinstererlaan 13 - Villa De Rietvink, tuin

< Rijksmonumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 14 mei 2024 om 03:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

(524538) monumentenregisterMonumentnummer: 524538

Introductie

Tuinaanleg bij Villa De Rietvink met bijbehorende muur en hekpijlers. De villatuin maakt samen met de villa onderdeel uit van een complex.

Kenmerken

  • Datering: 1916
  • Tuinstijl: nieuwe architectonische tuinstijl
  • Landschapsarchitect: J.J. Brandes
  • Rijksmonument sinds: 16 april 2002

Beschrijving

De tuin is aan de straatzijde gedeeltelijk ommuurd en is toegankelijk via twee bakstenen hekpijlers. Er is een centraal gazon met daaromheen borders die zijn beplant met diverse heesters, loof- en naaldbomen. De beplanting bestaat onder meer uit diverse coniferen, Acer (esdoorn) en Japanse kers. (Zoals opgenomen en beschreven in het monumentenregister sinds 2002).

Uit het inventarisatie rapport van 2005 blijkt dat de in de registeromschrijving genoemde gedeeltelijke ommuring niet meer aanwezig is. Ook word vernomen dat verwijzingen naar terrassen, trappen, een put, zuiltaxussen, en flagstones niet aanwezig zijn. Tussen de Groen van Prinstererlaan en de voorgevel liggen restanten van een rechthoekige tuin: op de hoeken zuiltaxussen, in het midden iets verdiept, is een vijver (waarschijnlijk niet origineel). Naast deze deeltuin is een sierlijke put met gemetselde rand en smeedijzeren hijswerk aanwezig, omrand door flagstones. Verder bestaat de tuin grotendeels uit gazon met daarin een informeel flagstonepad naar een tuinhek. De overige beplanting bestaat uit een aantal oude bomen, en rondom het gazon een heesterrand. Het is goed mogelijk dat de beplanting gedeeltelijk nog uit de periode van aanleg stamt. [1] NB. De constateringen uit het inventarisatie rapport zijn inmiddels 20 jaar oud, de situatie kan veranderd zijn.


Bronnen en verwijzingen

  • (Niet gepubliceerd) inventarisatierapport “Villatuinen Gooi, Bloemendaal, Heemstede, Wassenaar” uitgevoerd in 2005 in opdracht van de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen
  • Publicatie “Villatuinen in Nederland 1900-1940” door Eric Blok & Birgit Lang

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

  1. (Niet gepubliceerd) inventarisatierapport “Villatuinen Gooi, Bloemendaal, Heemstede, Wassenaar” uitgevoerd in 2005 in opdracht van de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 24 jul 2024 om 05:42.