Wassenaar - Schouwweg 107 - Villa Nijenstede, tuin

< Rijksmonumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 14 mei 2024 om 03:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

(524628) monumentenregisterMonumentnummer: 524628

Introductie

Tuinaanleg met muur en toegangshek behorend bij Villa Nijenstede aan de Schouwweg 107 in Wassenaar. Aangelegd in 1915 in architectonische stijl.

Kenmerken

  • Datering: 1915
  • Tuinstijl: Architectonisch
  • Landschapsarchitect: niet bekend
  • Rijksmonument sinds: 15 april 2002

Beschrijving

In het verlengde van het terras heeft de tuin een geometrische aanleg die omgeven is door diverse struiken en bomen. Er bevinden zich flagstones en hagen met vierkante perken. Er is een kleine vierkante vijver aanwezig. Aan de straatzijde wordt de tuin begrensd door een halfhoge bakstenen muur. Naast de garage bevindt zich een smeedijzeren toegangshek tussen opgemetselde hekpijlers. In de zuidelijke hoek van het perceel is een tweede entree die bestaat uit bakstenen hekpijlers waarop lantaarns geplaatst zijn. (Zoals opgenomen en beschreven in het monumentenregister sinds 2002).

Uit het inventarisatie rapport van 2005 blijkt dat in de registeromschrijving enkele onderdelen niet aanwezig zijn. Zo is de tuin omgeven door losse, grotendeels groenblijvende heester- en boombeplanting en in de tuin staan enkele solitaire oude bomen; verder is het terrein grotendeels gazon. Ook is er een terras tegen de achtergevel van het huis met bakstenen keermuren en een trappartij, en aan de rechterzijgevel een terras met trap naar de tuin. De rechthoekige tuin is verdiept en ligt afgescheiden van het omringende gazon door middel van lage keermuren. [1] NB. De constateringen uit het inventarisatie rapport zijn inmiddels 20 jaar oud, de situatie kan veranderd zijn.


Bronnen en verwijzingen

  • (Niet gepubliceerd) inventarisatierapport “Villatuinen Gooi, Bloemendaal, Heemstede, Wassenaar” uitgevoerd in 2005 in opdracht van de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen
  • Publicatie “Villatuinen in Nederland 1900-1940” door Eric Blok & Birgit Lang

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

  1. (Niet gepubliceerd) inventarisatierapport “Villatuinen Gooi, Bloemendaal, Heemstede, Wassenaar” uitgevoerd in 2005 in opdracht van de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 14 mei 2024 om 03:02.