Naarden - Huizerstraatweg 36 - Villa Oldenheem, tuin

< Rijksmonumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 14 mei 2024 om 03:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

(524790) monumentenregisterMonumentnummer: 524790

Introductie

Tuinaanleg bij Villa Oldenheem aan de Huizerstraatweg 36 in Naarden. Aangelegd in 1913 naar ontwerp van Th. Rueter in architectonische stijl.

Kenmerken

  • Datering: 1913
  • Tuinstijl: Architectonische stijl
  • Landschapsarchitect: Theodoor Rueter
  • Rijksmonument sinds: 17 september 2001

Beschrijving

De tuinaanleg omvat open gazons die omringd worden door restanten van het 19de-eeuwse parkbos met verschillende boomsoorten. Er zijn gemetselde trappen die leiden naar een lager gelegen gedeelte van de tuin. Een houten pergola en betonnen waterbassin zijn ook aanwezig. De tuin wordt deels afgeschermd door een tuinmuur. Villa Oldenheem heeft een combinatietuin met restanten van het 19de-eeuwse parkbos en de aanleg in architectonische tuinstijl uit het begin van de 20ste eeuw. (Zoals opgenomen en beschreven in het monumentenregister sinds 2001).

Uit het inventarisatie rapport van 2005 blijkt dat de pergola vernieuwd is zonder oorspronkelijke detaillering, en dat het betonnen waterbassin ook een zwembad-functie heeft. Ook is een beschrijving van het voorterrein met lindeboom en een oude beukenhaag niet aanwezig in de monumentenbeschrijving. [1] NB. De constateringen uit het inventarisatie rapport zijn inmiddels 20 jaar oud, de situatie kan veranderd zijn.


Bronnen en verwijzingen

  • (Niet gepubliceerd) inventarisatierapport “Villatuinen Gooi, Bloemendaal, Heemstede, Wassenaar” uitgevoerd in 2005 in opdracht van de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen
  • Publicatie “Villatuinen in Nederland 1900-1940” door Eric Blok & Birgit Lang

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

  1. (Niet gepubliceerd) inventarisatierapport “Villatuinen Gooi, Bloemendaal, Heemstede, Wassenaar” uitgevoerd in 2005 in opdracht van de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 14 mei 2024 om 03:02.