De Meern, Vleuten - Limes

< Monumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 21 dec 2022 om 19:31


⇐ (531057) monumentenregisterMonumentnummer: 531057

Introductie

Romeins landschap met infrastructuur (onder meer tracé van de Romeinse Limesweg, kadebeschoeiing), scheepswrak de Meern 4 en resten van een wachttoren.

Kenmerken

Datering Romeins
Rijksmonument sinds 8 april 2011
Uitbreiding bescherming 21 januari 2021

Uitbreiding bescherming

Dit onderdeel van de Romeinse Limes is al beschermd als rijksmonument. De gegevens in het register zijn verder verfijnd met een bijbescherming. Basis hiervoor is het [aanwijzingsprogramma “Romeinse Limes”, vastgesteld op 2 juni 2020.[1]

De bijbescherming betreft twee afzonderlijke delen die een waardevolle aanvulling vormen, omdat daarin resten van de limesweg, schepen en wachttorens zijn aangetroffen. Ten westen van Utrecht bevinden zich de uitzonderlijk goed onderzochte resten van diverse Romeinse versterkingen en daarmee samenhangende infrastructuur, waaronder wachttorens, schepen, een castellum, grafvelden en de limesweg.

Een deel van de limesweg is in 2011 rijksmonument geworden. Het rijksmonument omvat bovendien een scheepswrak en wachttorens. Het deels op een verhoogd talud gelegen wegtracé is 10 meter breed, waarvan 5 meter door het wegdek wordt ingenomen.

Geschiedenis en herstel van de weg

De weg is kort na 80 n.Chr. aangelegd, bij twee gelegenheden hersteld (99/110 n.Chr. en 117-138 n.Chr.) en was tot in de derde eeuw in gebruik. Het herstel was noodzakelijk als gevolg van overstromingen. Door middel van wegbeschoeiing, -bekisting en takkenbossen werd de aanleg beschermd tegen het water. De weg zorgde voor de verbinding van de versterkingen langs de limes en liep vlak langs de Heldammerstroom op de oeverwal.

Binnen de ruimtelijke ontwikkelingen in het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn zijn veel onderzoeken uitgevoerd waarbij op twee plaatsen resten van de weg zijn aangetroffen die bij de verdere ontwikkeling van de nieuwbouwwijken zijn uitgespaard. In totaal is de weg over een lengte van ca 2,5 km vastgesteld.


Wat is beschermd?
Bij gebouwde monumenten is altijd de hele onroerende zaak beschermd. Dus zowel buiten (exterieur) én binnen (interieur). Bij archeologische rijksmonumenten of aangelegde tuinen of parken bepaalt een kaart de omvang van de bescherming. Lees meer hierover in de Leeswijzer.


Vind ik hier alle informatie over dit monument?
De RCE wil zoveel mogelijk kennis delen. Maar u kunt hier (nog) niet alles vinden. Bijvoorbeeld omdat documenten nog niet zijn gedigitaliseerd of vanwege privacyredenen. Wordt uw vraag hier niet beantwoord? Kijk dan in het monumentenregister, de beeldbank, of de bibliotheek. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.


Bronnen en verwijzingen[bewerken]

Zie ook

Monumenten


   Thema's


    Neem contact op
    Heeft u vragen of suggesties? Of wilt u informatie bijdragen? We horen graag van u.
    [bewerken]
    1. Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Aanwijzingsprogramma 'Romeinse Limes'. Geraadpleegd: 12 december 2022.

    Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 8 mrt 2023 om 13:41.