Amsterdam - Amstelveenseweg 400 - Burgerweeshuis

< Monumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 21 dec 2022 om 20:26


⇐ (532189) monumentenregisterMonumentnummer: 532189

Introductie

Het Burgerweeshuis is het eerste gebouw in Nederland in de stijl van het structuralisme. Het is een laag gebouw, bestaande uit verschillende bouwdelen in een doolhofachtige vorm. De tuin is onderdeel van het rijksmonument.

Kenmerken

Datering ontwerp 1955-1957, bouwperiode 1958-1960
Architect Aldo van Eyck
Bouwstijl Structuralisme
Rijksmonument sinds 14 november 2014
Rechter zijgevel van het bugerweeshuis. Het gebouw staat op een grasveld en is omringd door andere losse en kleine gebouwtjes.
Afb. 1. Burgerweeshuis. Foto: A.J. van der Wal

Restauratie

De eerste restauratie dateert van ca. 1987-1991. Het pand kwam deels leeg te staan. Er werd afgezien van sloop en besloten om het pand te restaureren/renoveren. De voorwaarde was dat een deel van het omliggend terrein verkocht werd ten behoeve van kantoorbouw, en dat het weeshuis gerenoveerd zou worden door Hannie en Aldo van Eyck. Na renovatie was het Burgerweeshuis deels nog weeshuis en deels huisvesting voor het Berlage Instituut.

Tot 1993 is het weeshuis geweest. Daarna volgde de tweede restauratie: van 1993 tot 1995.


Wat is beschermd?
Bij gebouwde monumenten is altijd de hele onroerende zaak beschermd. Dus zowel buiten (exterieur) én binnen (interieur). Bij archeologische rijksmonumenten of aangelegde tuinen of parken bepaalt een kaart de omvang van de bescherming. Lees meer hierover in de Leeswijzer.


Vind ik hier alle informatie over dit monument?
De RCE wil zoveel mogelijk kennis delen. Maar u kunt hier (nog) niet alles vinden. Bijvoorbeeld omdat documenten nog niet zijn gedigitaliseerd of vanwege privacyredenen. Wordt uw vraag hier niet beantwoord? Kijk dan in het monumentenregister, de beeldbank, of de bibliotheek. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.


Bronnen en verwijzingen

Zie ook

Monumenten
     Neem contact op
     Heeft u vragen of suggesties? Of wilt u informatie bijdragen? We horen graag van u.

     Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 8 mrt 2023 om 14:53.