Arnhem - Jansstraat 28

< Rijksmonumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 19 jul 2024 om 03:01 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Elementtype=Monument |Status=Publiceren |Monumentnummer=8333 |Complex=Nee |Plaatsnaam=Arnhem |Adres=Jansstraat 28 |Introductie=Huis met wit gepleisterde vroeg 19de-eeuwse voorgevel, afsluitend met fries met metopen en trigliefen. Markante hoofdvorm met zadeldak tussen hoge zijtopgevels. |Kenmerken=*Datering: 19de eeuw *Architect: niet bekend/ onderzocht *Bouwstijl: neoclassicisme *Rijksmonument sinds: 14 oktober 1965 |Omschrijving={{Monumenten - H...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

(8333) monumentenregisterMonumentnummer: 8333

Introductie

Huis met wit gepleisterde vroeg 19de-eeuwse voorgevel, afsluitend met fries met metopen en trigliefen. Markante hoofdvorm met zadeldak tussen hoge zijtopgevels.

Foto van de voorgevel van het pand. Op de begane grond zit een boekenwinkel genaamd "De Slegte".
Het huis aan de Jansstraat. Foto door Basvb, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Kenmerken

  • Datering: 19de eeuw
  • Architect: niet bekend/ onderzocht
  • Bouwstijl: neoclassicisme
  • Rijksmonument sinds: 14 oktober 1965

Historische gegevens rijksmonumenten Arnhem

Onderstaande gegevens over dit rijksmonument zijn in 1995 door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bij elkaar gezet. De opzet van de tekst volgt die van de MIP/MSP 1850-1940 rijksmonumentenregister systematiek. Deze systematiek was in die jaren in zwang. Het monument is echter al vóór die tijd beschermd. Vermoedelijk is het een vingeroefening geweest om oudere monumenten op een zelfde wijze in het register op te nemen. Dit is gedaan voor ca. 50 Arnhemse rijksmonumenten. In de meeste gevallen is de wijziging niet doorgevoerd in het register. De tekst geeft een korte geschiedenis, beschrijving en de monumentale waarden van het monument. Deze gegevens worden nu nog relevant geacht voor de kennisbank.

Heeft u aanvullingen of verbeteringen? U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Geschiedenis

Het pand Jansstraat 28 is waarschijnlijk in het begin van de 19de eeuw als grotendeels nieuwe invulling op een bestaand kavel gerealiseerd. Het huis kreeg daarbij een voor die periode karakteristieke bakstenen lijstgevel, waarvan onder meer het fries met metopen en trigliefen bewaard bleef. In de 20ste eeuw is de gevel wit gepleisterd. In het inwendige zijn geen historische elementen aangetroffen, die wijzen op een oudere kern. In het recente verleden is overigens een ingrijpende renovatie van de bovenverdiepingen uitgevoerd.

Omschrijving

Het huis bezit een rechthoekige plattegrond, drie bouwlagen en een zadeldak met de nokrichting evenwijdig aan de voorgevel. Zijgevels met gemetselde topgevels. Het dak bezit gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en op het voorschild een dakkapel met plat dak, geprofileerde gootlijst en 4-ruits schuifraam.

De wit gepleisterde voorgevel is drie traveeën breed en eindigt aan de bovenzijde met een houten fries met metopen en trigliefen en een geprofileerde kroonlijst op platte vierkante klossen. De pui in de eerste bouwlaag is geheel modern. In de tweede en derde bouwlaag vensters met oude kozijnen met kraalprofiel, gepleisterde lekdorpels. In de tweede bouwlaag enkelruits schuiframen (oorspronkelijk waren dit 6-ruits schuiframen), de kleinere vensters in de derde bouwlaag bezitten 4-ruits schuiframen.

De achtergevel gaat geheel schuil achter een waarschijnlijk 19de-eeuws achterhuis. In de eerste bouwlaag is de achtergevel geheel doorgebroken ten behoeve van de winkelruimte. Het inwendige is in het recente verleden overigens geheel gemoderniseerd.

Waardering

Eenvoudig huis met karakteristieke, vroeg 19de-eeuwse lijstgevel, die als één der weinige in de binnenstad van Arnhem nog de oorspronkelijk lijst met metopen en trigliefen heeft behouden. Behalve deze voorgevel en de oude hoofdvorm zijn er geen waardevolle elementen aanwezig. Voorts van stedenbouwkundig belang vanwege de ligging in één van de belangrijke historische straten in de middeleeuwse stad, in gevelwand, welke zich opent naar de Jansplaats.


Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 jul 2024 om 03:01.