Bemmel - Kinkelenburglaan 2 - Brugdijk

< Rijksmonumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 19 dec 2023 om 04:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

(8933) monumentenregisterMonumentnummer: 8933

Introductie

Laatmiddeleeuws kasteel, in de loop der tijd verbouwd tot herenhuis en in de jaren zestig van de vorige eeuw grotendeels teruggebracht naar de achttiende-eeuwse toestand.

Zwart-witfoto van het gerestaureerde huis. Het linkerdeel heeft een bakstenen gevel, een symmetrische voorgevel met vijf ramen op de eerste etage. De zijgevels hebben een trapgevel. Het lagere gedeelte aan de rechterkant is wit. Voor het huis bevindt zich een grasveldje met een hek er omheen.
Afb. 1. Voorgevel van Huis Brugdijk, maart 1968. Foto door A.J. van der Wal, beeldbank RCE (CC BY-SA 3.0)

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1500
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 24 maart 1971

Geschiedenis

Hoewel het kasteel pas voor het eerst in 1681 voorkomt in de Gelderse leenakten, is het denkbaar dat het rond 1500 is gebouwd door een lid van de familie Vaeck. Zij waren gelieerd aan de familie Van Bemmel van het nabijgelegen kasteel Bemmel. In 1580 trouwde Arnt van Bloemendael met Bertha Vaeck en hun zoon was eigenaar van Brugdijk. Na diverse verervingen en verkopingen kwam het kasteel in 1965 in het bezit van de gemeente.

Omschrijving

Kasteel Brugdijk is vermoedelijk rond 1500 gebouwd op een omgracht rond eiland. Onduidelijk is hoe het kasteel er toen uitzag. Midden achttiende eeuw bestond het uit een hoog langwerpig huis met zadeldak tussen trapgevels, met een lagere aanbouw tegen de westzijde. Aan de korte noordelijke zijde van het hoge huis stond toen een toren met duiventil, door een lage aanbouw met het huis verbonden. Deze toren is vaak gezien als de oorsprong van het kasteel dat dan uit de veertiende eeuw zou dateren, maar daarvoor is geen enkele aanwijzing.

Na 1730 is de toren gesloopt en in de negentiende eeuw is het huis verbouwd waarbij de gevels deels zijn gepleisterd en het zadeldak is vervangen door een schilddak.

In de Tweede Wereldoorlog is het huis beschadigd en raakte het daarna langzaam in verval. In 1965 is het huis door architect H.W. Valk gerestaureerd en teruggebracht naar de situatie van rond 1730, maar dan zonder de toren.

Omgeving

Ten zuiden van het huis ligt een waterpartij die of het vergraven restant is van de buitengracht rond kasteel De Kinkelenburg, of van de ronde gracht rond kasteel Brugdijk.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 dec 2023 om 04:02.