Born - Kasteelpark 38 - Huis Born

< Rijksmonumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 23 jan 2024 om 04:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

(9903) monumentenregisterMonumentnummer: 9903

Introductie

Kasteel Huis Born, bestaande uit een omgrachte, in 1930 afgebrande en niet herstelde vierkante hoofdburcht en een ten noordwesten daarvan gelegen omgrachte voorburcht die nog intact is.

De kasteelruïne heeft geen dak meer. De muren staan nog tot de tweede of derde etage overeind, met rechthoekige raamopeningen zonder vensterglas. Aan de linkerkant de bakstenen toegangsbrug, en voor en rechts van de ruïne is de gracht te zien.
Afb. 1. Overzicht van de omgrachte ruïne met de toegangsbrug, juli 2004. Foto door L.M. Tangel, beeldbank RCE (CC BY-SA 3.0)

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1665.
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 11 februari 1969

Geschiedenis en omschrijving

Het Kastelenlexicon, een database van het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats (Nederlandse Kastelenstichting), bevat uitgebreide informatie over dit object. Zie de link naar het Kastelenlexicon onder het kopje Bronnen en verwijzingen.

Omgeving

Het kasteel ligt op een groter omgracht terrein. Delen van de gracht aan de noordwest- en noordoostzijde maken deel uit van de gracht rond de voorburcht.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 23 jan 2024 om 04:02.