Nalatenschap Theo van Doesburg

Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 30 sep 2022 om 03:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Introductie

Theo van Doesburg (1883-1931) is een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de eerste helft van de 20e eeuw. Van Doesburg was een veelzijdig man. Hij was actief als schrijver, dichter, schilder, architect, typograaf, (kunst)theoreticus, fotograaf en docent.

T. van Doesburg, Zelfportret (1913), olieverf op doek, 40,5 x 30,5 cm.
T. van Doesburg, Zelfportret (1913), olieverf op doek, 40,5 x 30,5 cm

Nalatenschap

De nalatenschap van Van Doesburg (de schenking Van Moorsel) omvat 1625 objecten van de hand van Van Doesburg. Het betreft onder meer schilderijen, tekeningen en schetsen, schetsboeken, typografische ontwerpen, collages, glas-in-loodramen en ontwerpen daarvan. Verder gaat het om ontwerpen voor het interieur van café-restaurant Aubette in Straatsburg en het atelier-woonhuis in Meudon (een voorstadje van Parijs), ongeveer 3000 foto’s en het archief van het tijdschrift De Stijl.

Het Stijlarchief

Het Stijlarchief bestaat uit dagboeken, manuscripten, artikelen, lezingen, gedichten en correspondentie die Van Doesburg had met de Stijlkunstenaars en andere vrienden. Daarnaast omvat het nog eens honderden boeken en tijdschriften. Het grootste deel van deze collectie is ondergebracht bij het Centraal Museum Utrecht en het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Ook het Gemeentemuseum in Den Haag en de Lakenhal in Leiden hebben bruiklenen. De foto’s en het Stijlarchief worden beheerd door het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag.

Over deze deelcollectie

Depotschatten

Enkele zelfportretten.

Herkomst

In 1981 heeft een erfgenaam van de weduwe van Van Doesburg de nalatenschap geschonken aan de Staat der Nederlanden.

Relatie met andere collecties

Het archief, de bibliotheek en de documentatie (beheerd in het RKD), bieden een unieke bron voor de bestudering van de internationale avant-garde en De Stijl. In combinatie met de nalatenschap van César Domela Nieuwenhuis (1900-1992) vormt de nalatenschap van Van Doesburg uiterst belangrijk materiaal over deze beweging. Nieuwenhuis was een collega en vriend van Van Doesburg.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 30 sep 2022 om 03:02.