Studiecollectie Textiel 


Introductie

Johan Gerard Loon,, Gordijnstof, bedrukt katoen, geweven in platbinding, gordijnstof, katoen, 1989, inventaris nummer K91105, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een omvangrijke textielcollectie. Een groot deel daarvan, met name wandkleden en tapijten, zijn uitgeleend aan museale en niet-museale organisaties. Een ander deel leent zich uitstekend voor studie en is nu samengebracht in de Studiecollectie textiel.

Totstandkoming

Het begon allemaal met een groot waarderingstraject in het textieldepot. Alle objecten werden opnieuw bekeken en gewaardeerd en sommige objecten kregen het label studiecollectie, omdat ze vanwege hun herkomst of materiële kwaliteit interessante onderzoeksobjecten vormen. Inmiddels hebben meer dan 350 objecten dit label mogen ontvangen. Binnen deze collectie is een enorme diversiteit aan objecten te vinden.

Over deze deelcollectie

De Studiecollectie textiel bestaat uit historische fragmenten, stalen en gebruikstextiel zoals gordijnen en originele bekledingen van meubelen. De collectie kan gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek (zowel kunsthistorisch als materiaal technisch). Onze Studiecollectie is geen coherent en statisch geheel, maar geeft wel een dwarsdoorsnede van onze textielcollectie in stijlen, technieken, materialen en maatschappelijke ontwikkelingen.

Fragment van bruin gordijn met zwart/bruin vlinder -, florale takken en rozendecor, met één koperen ring. Datering 1875 - 1900. Materiaal: katoen, textiel, wol. XN584-B.jpg

Gordijnen en gordijnfragmenten

Het grootste deel van de Studiecollectie bestaat uit fragmenten en onderdelen van historische gordijnen. Van allerlei soorten gordijnen zijn fragmenten bewaard gebleven. Sommigen heel sober, sommigen heel rijk gedecoreerd. Interessante details als de passementen, gordijnringen, originele labels en gordijnbanden zijn bijvoorbeeld bewaard gebleven, waardoor het vandaag de dag nog steeds mogelijk is om een goed beeld te krijgen van het gordijn. Daarnaast zijn er door het Rijk in de tweede helft van de twintigste eeuw veel gordijnontwerpen aangekocht, die nu een goed beeld geven van de twintigste-eeuwse textielindustrie. Sjabloon:-

Bekledingsstof, Zitting van neo-Lod.XV fauteuil, decoratie van leeuw in landschap omringd door bloemranken. (fabel La Fontaine?), natuurzijde, wol, geweven, 1880 - 1919, inventaris nummer NK3466-A, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Bekledingstoffen

Een aantal stoelen, banken, fauteuils en krukken uit de RCE collectie zijn opnieuw bekleed om ze weer voor gebruik uit te kunnen lenen. De originele bekleding was te bijzonder of kwetsbaar om nog op te kunnen zitten. Deze bekledingen, vaak in hele sets van ameublementen, zijn nu toegankelijk in de studiecollectie. De bekledingen, vaak rijk gedecoreerd, geven een goed beeld van meubeltradities door de geschiedenis heen.

Sjabloon:-

Ikatdoek, van katoen, florale ornamenten op donkerblauw fond, geweven, 1800 - 1940, NK1120, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Ikat- en verteldoeken

In de RCE-collectie is een tiental Ikatdoeken en verteldoeken te vinden. Deze zijn mooi gedecoreerd en visueel heel aantrekkelijk. Gedegen onderzoek naar de oorsprong van de doeken kan zorgen dat we de doeken beter toegankelijk kunnen maken.

Overig

Verder zijn er nog enkele losse objectsoorten zoals kussens en kussenovertrekken, tafellakens, servetten, stukken behang, fragmenten van tapijten en borduurwerken.

Studiecollectie online beschikbaar

De studiecollectie textiel is vanaf nu online beschikbaar voor onderzoekers, studenten en geïnteresseerden. We willen daarmee deze studieobjecten aanbieden en hopen tegelijkertijd meer te weten te komen over de objecten. Zo ontstaat er over en weer uitwisseling van kennis. Om de objecten zo goed mogelijk te kunnen ontsluiten en te behouden, vragen we extra gegevens en eventueel opgedane kennis met ons te delen, zodat wij onze informatie kunnen aanvullen en de objecten nog meer zichtbaar kunnen maken.

Aan de hand van de foto’s, vaak ook van de achterkanten en details, is er al veel te ontdekken over deze objecten. Door het grootste deel online te doen, beschermen we deze vaak zeer kwetsbare objecten. Mocht u de objecten toch in het echt willen zien, of vergt het onderzoek meer dan alleen een afbeelding, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Zoeken in deze deelcollectie

Op collectienederland.nl is deze deelcollectie te doorzoeken.

Zie ook

Hoort bij deze thema's

Specialist(en)

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 9 feb 2021 om 09:56.