Collectie Bibliotheca Philosophica Hermetica

Introductie

In 2004 en 2005 heeft de Staat de kern aangekocht van de collectie Bibliotheca Philosophica Hermetica van de zakenman Joost Ritman (1941).

Zwarte-Ogen-Meesters en Meester van James 146, Val der Englen-Opstanding, 1491, Perkament, 188x130 cm, Getijdenboek in het Nederlands, pp. 136-137
Zwarte-Ogen-Meesters en Meester van James 146, Val der Englen-Opstanding, 1491, Perkament, 188x130 cm, Getijdenboek inhet nedeerlands, pp. 136-137

Wet tot Behoud van Cultuurbezit

Sinds 1994 stond deze collectie al onder de speciale bescherming van de Wet tot Behoud van Cultuurbezit. De collectie omvat 25 getijdenboeken, 44 incunabelen, 359 handschriften van na 1500 en 3961 oude drukken tot 1800. Het zijn stuk voor stuk unieke uitgaven op het gebied van christelijk-hermetische filosofie binnenHet binnenmilieu is wat men binnen in een gebouw ervaart. de westerse cultuurgeschiedenis. Sinds een aantal jaren zijn ze in bruikleen bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Daar zijn ze beschikbaar voor publiek en onderzoek.

5 hoofdverzamelgebieden

De complete collectie van de Bibliotheca Philosophica Hermetica omvat 5 hoofdverzamelgebieden: hermetica, mystiek, alchemie, rozenkruisers en gnosis & westerse esoterie. Het private deel van de collectie is gehuisvest in Amsterdam.

Getijdenboeken

Onder de 25 getijdenboeken bevinden zich enkele belangrijke werken. Het gaat daarbij onder meer om het gebedenboek in het NederlandsHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. van Beatrijs van Arckel van Dongen van Dalem (circa 1480) en het Adair getijdenboek (circa 1490). Uniek is ook de uitgebreide collectie gedrukte uitgaven van werken van de protestantse theosoof Jacob Böhme uit Görlitz. Hieronder bevinden zich vertalingen in het NederlandsHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. door Abraham Willemsz. Van Beyerland.

Meer informatie

Zie ook deze artikelen


Hoort bij deze thema's


Specialist(en)


    Contact

    Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 12 mrt 2021 om 16:48.