Amstelveen - Noorddammerlaan 126 - Sint Urbanuskerk

(524279) monumentenregisterComplexnummer: 524279

Introductie

Driebeukige hallenkerk. De kerk was al eerder beschermd als rijksmonument (nummer 8141). In het kader van het Monumenten Inventarisatie Project is een religieus complex 'URBANUSKERK TE BOVENKERK' gevormd. Behalve de kerk zijn toen ook de pastorie (rijksmonument 524281) en een priestergraf (rijksmonument 524280) op de begraafplaats beschermd.

kerkgebouw en een begraafplaats
De kerk uit het noorden. Foto: beeldbank RCE, A.J. van der Wal, 2005 CC BY-SA 3.0
kerkinterieur met kerkbanken
Interieur, gezien naar het koor. Foto: beeldbank RCE, G.J. Dukker, 1969 CC BY-SA 4.0

Kenmerken

  • Datering: 1873-1889 (twee bouwfasen)
  • Architect: P.J.H. Cuypers
  • Bouwstijl: neogotiek
  • Rijksmonument sinds: 31 augustus 1976

De neogotische St. Urbanuskerk is markant gesitueerd aan de zuidzijde van de Amstelveense Poel, in het voormalige dorp Bovenkerk dat nu een onderdeel van Amstelveen is. In 1873 begon de bouw van de kerk naar een ontwerp van Pierre Cuypers (1827-1921), die een schuurkerk moest vervangen. Men begon met de zeshoekige toren, het schip en de vrijstaande pastorie. Pas vijftien jaar later kon de kerk worden afgebouwd met de toevoeging van het transept, koor en de sacristie en de afbouw van de toren. Het interieur werd aangekleed en ingericht in neogotische stijl naar een ontwerp van Cuypers. De zeshoekige toren is typologisch zeldzaam en staat vlakbij de bocht en in de zichtas van de Noorddammerlaan. De lengteas van de kerk ligt in het verlengde van dezelfde weg. Door toepassing van de zeshoekige torenplattegrond kon het hoofdportaal recht naar de weg worden gericht.

In de jaren 1960 is het interieur versoberd en gemoderniseerd in het kader van de liturgische opvattingen bij het Tweede Vaticaans Concilie. Begin jaren 2010 is de kerk gerestaureerd. Niet lang daarna, in 2018, brak er brand uit in de sacristie, waarbij de daken en gewelven grotendeels instortten, maar de toren gespaard bleef. Meteen na de brand werd begonnen met de herbouw die eind 2022 kon worden afgerond. In 2023 is de kerk voorzien van neogotische altaren en ander meubilair uit de gesloten St. Werenfriduskerk in Workum. Het Anneessens-orgel (1930) is afkomstig uit de in 1997 gesloten St. Annakerk in Breda.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

Monumenten
ArtikelenHoort bij deze thema's
  • Thema/Kerkelijke ensembles (Let op: pagina bestaat niet.)
  • Kerken
  • Kerkenvisies
  • Thema/Religieuze gebouwen (Let op: pagina bestaat niet.)
Trefwoorden

Amstelveen, Bovenkerk, Urbanuskerk, Cuypers, neogotiek

Begrippen

neogotiek en neostijlen

Specialist(en)

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 12 apr 2024 om 03:00.