Breda - Kasteelplein 10 - Kasteel van Breda
< Rijksmonumenten
Monumentnummer: 10235
Introductie
Laatmiddeleeuws kasteel, bestaande uit een hoofd- en voorburcht, beide gelegen op een groot omgracht terrein, in oorsprong deel uitmakend van de stadsomwalling van Breda.Kenmerken
- Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1325
- Bouwstijl: renaissance
- Rijksmonument sinds: 16 maart 1966
Geschiedenis
Rond 1350 kocht Jan van Polanen stad en heerlijkheid van Breda en bouwde daar een kasteel. In 1403 kwam het kasteel in handen van de familie Van Nassau. Met name Hendrik III van Nassau heeft grote impact gehad op hoe het kasteel er heden uitziet. In 1544 ging het geheel door vererving over in de handen van de familie Van Oranje, die het tot 1826 in bezit had. Sinds 1826 is in het kasteel in opdracht van koning Willem I de Koninklijke Militaire Academie gevestigd.
Omschrijving
Op de plek van een oudere versterking uit het tweede kwart van de veertiende eeuw bouwde Jan van Polanen in 1350-1362 het huidige kasteel. Dit kasteel is meerdere malen uitgebreid en verbouwd. Zo is tussen 1509-1521 aan de zuidzijde van het terrein een langgerekte vleugel gebouwd met op de verdieping een (in oorsprong open) galerij. Deze galerij kreeg een vloer belegd met de zogenaamde oogtegels. De grootste wijziging vond plaats tussen 1536 en 1544 toen het huidige vierkante hoofdgebouw op de plek van de veertiende-eeuwse hoofdburcht werd gebouwd als appartementencomplex voor Hendrik III. Ten gevolge van het gebruik als Militaire Academie zijn ingrijpende wijzigingen in het complex doorgevoerd.
Omgeving
De gracht om de hoofdburcht is verdwenen, evenals de gracht die ten oosten van de voorburcht liep.
Bronnen en verwijzingen
- Beeldbank RCE Meer foto's en afbeeldingen van dit rijksmonument
- Kastelenlexicon
Zie ook
Artikelen- Rijksmonumenten
- Rijksmonumenten - Kastelen, landhuizen en parken
- Rijksmonumenten - Canonvenster 13 - Johan van Oldenbarnevelt (pagina bestaat niet)
- Rijksmonumenten - Canonvenster 23 - Slavernij (pagina bestaat niet)
Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 apr 2025 om 03:01.