Doesburg - Bij Kraakselaan 22

< Rijksmonumenten

(13026) monumentenregisterMonumentnummer: 13026

Introductie

Hekpijlers van de RK begraafplaats St. Martinus.

Plattegrond met veel lijntjes om vlakken aan te duiden met nummers. Zwart omrande vlakken betreft de begraafplaats.
De oorspronkelijke begraafplaats op de kadastrale kaart van rond 1830.
Twee bakstenen pijlers met ervoor een trottoir en stuk weg. Erachter veel groen en aansluitend een haag.
De hekpijlers zoals ze vandaag de dag langs de Kraakselaan te vinden zijn.

Kenmerken

  • Datering: Begin 19de eeuw
  • Architect: Onbekend
  • Rijksmonument sinds: 27 mei 1966

Historie

In 1792 werd in Doesburg een RK-statie opgericht. In de Franse Tijd, in 1813, werd door de katholieken aan de Kloosterstraat een eigen kerk in gebruik genomen. Toen het per 1 januari 1829 niet meer toegestaan was voor plaatsen met meer dan 1.000 inwoners om binnen de bebouwde kom te begraven, werd in Doesburg een algemene begraafplaats aangelegd op de restanten van het Meipoortbolwerk.

Terwijl in de meeste gemeenten katholieken verplicht werden hun doden op algemene begraafplaatsen te begraven, kreeg de katholieke gemeenschap in 1830 de beschikking over een eigen dodenakker aan de weg van Doesburg naar Doetinchem, tegenwoordig de Kraakselaan. Van koopman Derk ter Laak werden een drietal percelen aangekocht. De begraafplaats was bereikbaar via een pad vanaf de weg. Later is de begraafplaats aan de voorzijde uitgebreid tot aan de toegangspoort en met een perceel achterop de begraafplaats. In 1860 werd een lijkenhuis gebouwd op de begraafplaats, in het verlengde van het hoofdpad.

Rijksmonument

De hekpijlers zijn gemetseld uit baksteen en afgedekt met een hardstenen deksteen. Bovenop elk van de pijlers bevindt zich een siervaas met acanthusbladeren. Tussen de pijlers is een eenvoudig smeedijzeren hekwerk aangebracht.

Huidige toestand

Achter de ingang leidt een pad van betonklinkers onder een berceau of loofgang naar de begraafplaats. Hier staan nog twee gemetselde pijlers, de ene pijler sluit aan op een gemetselde muur, de ander heeft een gemetselde wang. Deze pijlers hebben geen hekwerk of vazen.


Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met stichting Dodenakkers.

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's Specialist(en)

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 4 apr 2024 om 03:02.