Dwingeloo - Entingheweg 20 - Havezathe Westrup

< Rijksmonumenten

(14231) monumentenregisterMonumentnummer: 14231

Introductie

Blokvormig huis van twee bouwlagen onder een dubbel schilddak, in aanleg daterend uit het begin van de 17de eeuw, dat in de 19de eeuw zijn huidige uiterlijk kreeg.

Zwart-witfoto met links een wit huis met twee verdiepingen en een dubbel schilddak. In de voorgrond staat een grote boom in een grasveld.
De voorzijde van havezate Westrup vanuit het noordwesten. Beeldbank RCE, foto door A.J. van der Wal, 1968, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1625
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 07 september 1965

Geschiedenis

De geschiedenis van havezate Westrup in Dwingeloo gaat terug tot begin 17de eeuw toen Reint van den Clooster hier een eenvoudig huis bouwde. Het lukte hem op dit huis als havezate erkend te krijgen. In 1740 kocht Cornelis van Dongen het huis en liet het recht van havezate, dat inmiddels was verlopen, verleggen van zijn huis Westrup in Westdorp bij Borger naar dit huis. In 1783 werd het recht van havezate opnieuw verlegd naar een ander huis in bezit van de familie Van Dongen. In de jaren daarna werd Westrup door de eigenaren afwisselend bewoond of verhuurd. Vanaf 1843 in gebruik als notariskantoor.

Omschrijving

De havezate Westrup dateert in aanleg uit het begin van de 17de eeuw. Het ging toen om een eenvoudig huis van één bouwlaag. In 1740 is het huis vergroot, maar bestond het nog steeds uit één bouwlaag. De vergroting hield onder meer een uitbouw aan de achterzijde in. In 1870 kreeg het huis een verdieping en werd het dak verhoogd. In 1958 is aan de achterzijde nog een kantoor aangebouwd. Zowel dit kantoor als de uitbouw aan de achterzijde zijn in 1984 afgebroken.

Omgeving

Van de geometrische tuinaanleg zijn de twee rechthoekige perken met daartussen de oprijlaan aan de voorzijde van het huis gehandhaafd.

Bronnen en verwijzingen

  • Beeldbank RCE Meer foto's van dit rijksmonument
  • Bibliotheek RCE Bos, J., F.J. Hulst en P. Brood, Huizen van stand. Geschiedenis van de Drentse havezaten en andere herenhuizen en hun bewoners, Meppel/Amsterdam 1989, p. 172-177.
  • Bibliotheek RCE Braake, G. ter, Drentse havezaten : van huis te Anssen tot huize Westrup, Meppel 1987, 143-148.
  • Bibliotheek RCE Waterbolk, H.T., ‘De plaats van de havezate Westrup te Westdorp, gem. Borger’, in: Nieuwe Drentse Volksalmanak, 80(1962), 287-302.

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 dec 2023 om 04:10.