Kortenhoef - Kerklaan 26 - St. Antonius van Paduakerk

< Rijksmonumenten

(17394) monumentenregisterMonumentnummer: 17394

Introductie

Hallenkerk met toren.

kerkgebouw aan een straat
De kerk uit het zuiden. Foto: beeldbank RCE, IJ.Th. Heins, 2005 CC BY-SA 3.0
kerkinterieur met schilderingen
Interieur naar het oosten. Foto: beeldbank RCE, A.J. van der Wal, 1971 CC BY-SA 3.0
kerkgebouw aan een straat
Het Maarschalkerweerd-orgel en tegelwand rechter zijbeuk. Foto: beeldbank RCE, P. van Galen / K. Rodenburg, 2008 CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 1879-1880
  • Architect: W.V.A. Tepe
  • Bouwstijl: neogotiek
  • Rijksmonument sinds: 31 augustus 1976

Geschiedenis

De huidige rooms-katholieke parochie van St. Antonius van Padua werd opgericht in 1855, twee jaar na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie. Vanaf ongeveer 1810 kerkten de katholieken van Kortenhoef en 's-Graveland in een tot kerk verbouwd koetshuis. Het huidige kerkgebouw aan de Kerklaan dateert uit 1879-1880 en werd ontworpen door architect Alfred Tepe (1840-1920). Kortenhoef viel destijds onder het aartsbisdom Utrecht, waarvoor bouwmeester Tepe de meeste nieuwe kerkgebouwen ontwierp.

Beschrijving exterieur

De kerk is een relatief kleine, driebeukige neogotische hallenkerk met een westtoren en een driezijdig gesloten koor. Zoals bij veel kerkgebouwen van Tepe het geval is, grijpt de architectuur terug op de gotische hallenkerken in de Duitse regio Westfalen. De zijbeuken hebben afgewolfde steekkappen. De toren bevat overhoeks geplaatste steunberen en blindnissen in elke geleding. De torenspits is ingesnoerd (ingeknikt of ingezwenkt). De kerktoren lijkt veel op de door Tepe ontworpen torens van de parochiekerken in Winschoten, Borculo en Steenwijk. Ten oosten van de georiënteerde kerk (met het altaar naar het oosten gericht), staat een eveneens door Tepe ontworpen pastorie, die door middel van een tussengang met de kerk is verbonden. Het kerkgebouw ligt met de lengteas evenwijdig aan de Kerklaan. Ten westen van de kerk ligt een begraafplaats.

Beschrijving interieur

Het rijk gedecoreerde interieur behoort tot de gaafst bewaard gebleven kerkinterieurensembles van het Utrechtse St. Bernulphusgilde. De altaren zijn gemaakt in het atelier van Friedrich Wilhelm Mengelberg (Utrecht) en de gebrandschilderde vensters door Heinrich Geuer. Het orgel uit 1897 is gebouwd door de fa. Maarschalkerweerd (Utrecht). Dit orgel bevond zich aanvankelijk op het zangkoor in de toren en is (vermoedelijk) in de jaren 1970 verplaatst naar de zuidelijke zijbeuk. De gewelfschilderingen zijn naar ontwerp van Mengelberg uitgevoerd door Jansen (Zevenaar) in 1887. Bijzonder zijn ook de betegelde wanden van de zijbeuken. De tegels zijn in de jaren 1890 aangebracht door parochiaan Klaas Windt om het doorslaan van vocht in de muren te beperken.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 mrt 2024 om 04:01.