Bedum - Westerdijkshorn 30 A

< Rijksmonumenten

(18223) monumentenregisterMonumentnummer: 18223

Introductie

Verhoogd kerkhof met grafmonumenten, waaronder een aantal die afkomstig zijn uit de in 1802 afgebroken kerk.

Opvallende toren met gele accenten in een grasveld met enkele monumenten. Rondom bomen en rechts een huisje.
Overzicht van het kerkhof gezien vanuit het westen met de klokkentoren centraal.
Plaat natuursteen in het gras met daarop verschillende teksten.
Zerk uit 1631 die afkomstig is uit de kerk die afgebroken is.

Kenmerken

  • Datering: 14de eeuw
  • Architect: onbekend
  • Rijksmonument sinds: 3 mei 1972

Historie

De naam Westerdijkshorn verwijst naar de haakse hoek op de Woldijk waar het gehucht Dijckshorne werd gesticht. In de 13de of 14de eeuw werd op een wierde een kerk gesticht. Rond de kerk ontstond een kerkhof. In de 15de eeuw werd een vrijstaande klokkentoren gebouwd in de zuidwestelijke hoek van de begraafplaats. In de loop der eeuwen nam de bevolking van het gehucht af, waardoor de kerk uiteindelijk niet meer bediend werd door een dominee. In 1802 werd besloten de intussen vervallen kerk af te breken. Het kerkhof bleef echter in gebruik, maar de toren werd onvoldoende onderhouden en stortte in 1870 in. Met de kloostermoppen van de oude toren werd een nieuwe toren gebouwd die als luidklok dienst deed bij begrafenissen. Ook de in 1872 gebouwde toren is een rijksmonument . Er stond ook lange tijd een baarhuisje op het kerkhof maar dat is waarschijnlijk in de jaren zeventig gesloopt omdat het ernstig vervallen was.

Rijksmonument

Hoewel de kerk in 1802 is gesloopt, bleef het kerkhof in gebruik. De oudste zerk is voor Klaes Berens en is afkomstig uit de voormalige kerk. In de rand de tekst: ANNO 1631, DEN 28 APRIL, IS IN DEN HEERE GERUSTET DE ERBARE ENDE FROME KLAES BERENS, VERWACHTENDE EN SAELIGE OPERSTANDINGE DOERCH JESOM CHRISTOM. Naast dit grafmonument zijn er nog enkele oudere zerken en stèles te vinden op het kerkhof, met name uit de late 19de en vroege 20ste eeuw.

Huidige situatie

Het kerkhof is nog steeds in gebruik en een aantal nieuwe grafmonumenten zijn in de vorm van stèles, geheel in de stijl van het kerkhof.


Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met stichting Dodenakkers.


Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.


Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 31 jul 2024 om 15:58.