Haarlem - Spaarne 17 - Hodshonhuis

< Rijksmonumenten

(19705) monumentenregisterMonumentnummer: 19705

Introductie

Groot woonhuis aan het Spaarne gebouwd in opdracht van Cornelia Catharina "Keetje" Hodshon. Een lage onderverdieping daarboven bel etage, verdieping en schilddak. Zeven traveeën brede voorgevel met vooruitspringend middendeel en rechte kroonlijst, hardstenen plint, attiek waarop beeldengroep in het midden. Zeer fraai en rijk interieur.

Zwart-witte foto van de achterzijde en tuin van het huis met straat en geparkeerde auto's in de voorgrond.
Overzicht van de tuin en achterzijde van het Hodshonhuis. Noord-Hollands Archief / Fotoburo de Boer, CC0, via Wikimedia Commons

Kenmerken

  • Bouwjaar: 1794 (gevelsteen op de binnenplaats), 1903 (gehoorzaal)
  • Architect: Abraham van der Hart (woonhuis), Jacob Frederik Klinkhamer en Bert Johan Ouëndag (gehoorzaal)
  • Kunstenaar: J.J. Martin, stucwerker (stucwerk Blauwe Zaal)
  • Bouwstijl: neoclassicisme (woonhuis), neogotiek (afsluitende muur met hekwerk), neorenaissance (gehoorzaal)
  • Rijksmonument sinds: 27-11-1969

Aanleiding voor de bescherming

Het Hodson huis is in de eerste tranche van aanwijzingen in het kader van de Monumentenwet 1961 ingeschreven in het rijksmonumentenregister.

Eigendom en gebruik

Nadat Keetje Hodshon in 1829 was overleden is het huis aangekocht door de Amsterdamse bankier Adriaan van der Hoop (1778-1854), een broer van haar schoonzuster. Rond 1834 kwam het huis in handen van G.D. Poelman, een handelaar uit Gent, die het in 1841 verkocht aan de Hollandsche Maatschappij van Wetenschappen. Ter ere van het 150-jarig bestaan van de Maatschappij is de gehoorzaal aan de achterzijde gebouwd. Deze instelling gebruikt het huis nog steeds. Het eigendom is echter in 2008 overgegaan op de Vereniging Hendrick de Keyser.

Restauratie

Het interieur is in de jaren 1996-2001 gerestaureerd. Hierdoor is veel nieuwe kennis over het interieur en zijn (oorspronkelijke) uitmonstering vergaard.

Canon van Nederland, venster 25 - Sara Burgerhart

Cornelia Catharina Hodshon (geb. Haarlem 24-11-1768 – gest. Haarlem 16-11-1829) leeft vooral voort in het prachtige huis dat zij op 24-jarige leeftijd liet bouwen uit het door haar geërfde kapitaal. Haar ouders waren zeer vermogend en zij was al jong wees. Over haar leven is overigens niet veel opmerkelijks bekend. Wel was zij de patriotse zaak toegedaan. Ze bleef ongehuwd en stierf kinderloos.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's
  • Thema/Canon van Nederland (Let op: pagina bestaat niet.)
  • Monumenten

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 24 apr 2024 om 03:00.