Buggenum - Dorpsstraat 66 - Huis Malborgh

< Rijksmonumenten

(19974) monumentenregisterMonumentnummer: 19974

Introductie

Blokvormig landhuis, rond 1830 gebouwd op de plek van een laatmiddeleeuwse hoeve.

Zwart-witfoto van een weg met twee grote huizen achter een openstaand hek, met een oprijlaan die tussen de twee huizen ligt.
Afb. 1. Hoofdhuis (r) met bijgebouw van het huis Malborgh vanuit het zuidwesten. Beeldbank RCE, foto door IJ.Th. Heins, 2001, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1450
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 21 juni 1972

Geschiedenis

De vroegste vermelding van Malborgh dateert van 1470 wanneer de toenmalige eigenaren de hof verkopen aan het klooster Sint-Elisabethsdal. In 1794 werden de kloostergoederen verbeurd verklaard en geconfisqueerd door de overheid. Het is in 1798 geveild en kwam weer in particuliere handen. De nieuwe eigenaren verkochten het al snel aan de familie Waegemans, die het huidige kasteelachtige landhuis bouwde.

Omschrijving

Hoewel het lid ‘borgh’ in de naam Malborgh de suggestie wekt dat het hier gaat om een kasteel, is Malborgh nooit meer geweest dan een boerderij, een agrarisch complex gegroepeerd rondom een vierkante binnenplaats. Het is ook nooit riddermatig geweest. Neemt niet weg dat de geschiedenis teruggaat tot tenminste 1470, toen het voor het eerst werd genoemd.

Rond 1830 is de westelijke helft van het complex afgebroken en is hier een blokvormig vierkant huis gebouwd met op de hoeken aan de voorzijde een kleine vierkante toren en tegen de achterzijde een grotere toren met entree. De torentjes aan de voorzijde lijken geïnspireerd op die van het nabij gelegen kasteel Aldghoor of op die van Exaeten, die aan de zuidzijde op die van het Stenen Huis te Vlodrop.

Bronnen en verwijzingen

  • Beeldbank RCE Meer foto's van dit rijksmonument
  • Bibliotheek RCE Hupperetz, Wim, Ben Olde Meierink en Ronald Rommes red., Kastelen in Limburg : Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht 2005.
  • Kastelenlexicon
  • Vemer, J.C., Kastelen in het land van Midden- en Noord-Limburg, Maastricht 1967, p. 83-84.

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 dec 2023 om 04:03.