Katwijk - Overrijn 8 - Hof van Katwijk

< Rijksmonumenten

(23524) monumentenregisterMonumentnummer: 23524

Introductie

Hof van Katwijk / Het Sand. Voormalige buitenplaats Hof van Katwijk, rond 1660 gebouwd in de nabijheid van het rond 1740 afgebroken laatmiddeleeuwse kasteel Het Sand.

Zwart-witfoto van het huis met links langs het gebouw een laan met bomen.
Afb. 1 Het Hof van Katwijk vanuit het zuidwesten. Beeldbank RCE, foto door A.J. van der Wal, 1967, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1660
  • Bouwstijl: Hollands classicisme
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 18 november 1971

Geschiedenis

De oudste bekende vermelding van kasteel Het Sand dateert uit 1343. Het bestond toen uit een woontoren met daarbij een spieker en een valkenhuis. De woontoren lag op een lichte verhoging in het terrein. In 1656 is door Pieter Post in opdracht van Maria van Reygersberg een ontwerp gemaakt voor de bouw van een groot landhuis waarvan de woontoren een prominent onderdeel zou worden. Dit plan is - vermoedelijk vanwege de hoge kosten - niet doorgegaan. In de buurt van de woontoren is toen een nieuw bescheidener huis gebouwd, het Hof te Katwijk, dat door Frederik baron van Wassenaer rond 1737 is uitgebreid. Dit huis vormt de kern van het huidige complex. De inmiddels ruïneus geworden woontoren is rond 1737 afgebroken.

Omschrijving

Het Hof van Katwijk bestaat oorspronkelijk uit een langgerekt eenlaags landhuis. Vanaf 1831 is het huis met een verdieping verhoogd en aanmerkelijk uitgebreid ten behoeve van verschillende functies.

Omgeving

Ten oosten van het huis ligt een tuin die in 1801 door J.D. Zocher is uitgebreid en omgevormd tot een Engelse landschapstuin.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 23 apr 2024 om 03:02.