Langbroek - Langbroekerdijk A bij 16 - Groenenstein

< Rijksmonumenten

(23894) monumentenregisterMonumentnummer: 23894

Introductie

Poortgebouw naar het grotendeels nog omgrachte terrein van het voormalige laatmiddeleeuwse kasteel Groenestein.

Poortgebouw van het voormalige kasteel. Het gebouw heeft een piramide vormig dakje en boven de doorgang hangt een aanhangbord met tekst over de verbouwing van het terrein. De omgeving bestaat uit bomen, struiken, gras en een waterstroompje.
Het poortgebouw naar het terrein van het voormalige kasteel Groenestein vanuit het zuidoosten. Foto door K. Roderburg, 2005. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1400
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 31 oktober 1967

Geschiedenis en omschrijving

Het Kastelenlexicon, een database van het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats (Nederlandse Kastelenstichting), bevat uitgebreide informatie over dit object. Zie de link naar het Kastelenlexicon onder het kopje Bronnen en verwijzingen.

Omgeving

Het kasteelterrein is aan de zuid-, west- en noordzijde nog omgracht. De gracht tussen hoofd- en voorburcht is gedempt alsmede de gracht aan de oostzijde.


Bronnen en verwijzingen

  • Friedrichs, H.F., Die Reichsfreiherren von Ritter zu Groenesteyn und ihre Vorfahren. II Das Utrechter geslecht de Ritter (1220-1650-1730), Neustadt a/d Aisch 1970.
  • Hermans, Taco, Middeleeuwse woontorens in Nederland : Een bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, band 2, Hilversum 2016, 355.
  • Kastelenlexicon
  • Olde Meierink, B., G. van Baaren, R.G. Bosch van Drakestein et al. red., Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht, Utrecht 1995, 205-208.

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's

Meer informatie Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.

Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.



Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 24 jan 2024 om 04:07.