Aagtekerke - Dorpsplein 4 - Agathakerk

< Rijksmonumenten

(28105) monumentenregisterMonumentnummer: 28105

Introductie

Agathakerk, dateert uit de periode van 1601-1650 en heeft in 1625 een belangrijke verbouwing ondergaan. Van de oudere, middeleeuwse voorganger zijn geen zichtbare restanten bewaard. De oudere toren van de kerk is apart beschermd onder nummer 28106.

Kenmerken

  • Architect: kerk onbekend
  • Beeldhouwer grafmonument: Rombout Verhulst
  • Bouwstijl: traditionele bouwwijze, kerkenbouw
  • Monument sinds: 13 juni 1967
    Zijaanzicht van de kerk, met links vooraan de toren en rechts achteraan de aangebouwde consistorie.
    Afb. 1. Protestantse Kerk, Aagtekerke, maart 2013. Foto door Chris06 via Wikimedia Commons, CC0.
Zwart-witfoto met frontaal aanzicht van de epitaaf. Deze bestaat uit een wit stenen omlijsting met gedetailleerde reliefbeeldhouwwerk dat onder andere drie portretten toont en vele decoraties en schilden. In het midden een ovale zwarte steen met ingebeiteld grafschrift.
Afb. 2. Marmeren epitaaf door Rombout Verhulst, foto 1946 door J.P.A. Antonietti, Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Exterieur

De Agathakerk bestaat uit een eenbeukig bakstenen schip en heeft bij de verbouwing in 1625 zijn huidige gedaante gekregen. Het exterieur van de Agathakerk is sober van uiterlijk. Een later toegevoegd portaal vermeldt het jaartal 1770 in het kalf.

Interieur

Het interieur van de kerk is relatief eenvoudig, maar heeft enkele bijzondere elementen. Zo bevindt zich in de kerk een preekstoel die uit 1625 stamt. Daarnaast is er een marmeren epitaaf voor Hendrik Thibaut, zijn vrouw Isabella Porrenae en hun dochter Jacoba. Dit monumentale graf is in 1669 door Rombout Verhulst vervaardigd.

Functie en betekenis

De Agathakerk heeft tot op heden (2023) nog steeds zijn oorspronkelijke functie als kerk behouden en wordt gebruikt voor kerkdiensten en andere religieuze bijeenkomsten.

Als rijksmonument is de kerk van algemeen belang vanwege de (cultuur)historische waarde en het werk van Rombout Verhulst.


Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's

Meer informatie Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.

Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.


Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 mei 2024 om 03:01.