Oostwoud - Oosteinde 44

< Rijksmonumenten

(30667) monumentenregisterMonumentnummer: 30667

Introductie

Hervormde kerk uit 1753 en smeedijzeren hekwerk.

Zwart-witfoto van de kerk en bijgebouw, gezien vanaf het straat. Voor het terrein staat en smeedijzeren hek, rechts van de kerk staan kale bomen.
Afb. 1 Hervormde kerk vanuit het zuidoosten. Foto door Gerard J. Dukker, 1984. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 1753
  • Bouwstijl: traditioneel
  • Architect: niet bekend
  • Rijksmonument sinds: 1973
  • Bijbescherming smeedijzeren hek: 17 november 2023

De Hervormde Kerk werd gebouwd in 1753. Het heeft één schip met vijfzijdige sluiting, waaraan eind 19e eeuw een noordelijke, eveneens vijfzijdig gesloten uitbouw is toegevoegd. In de zuidoostgevel bevindt zich een Memoriesteen uit 1753. De preekstoel dateert uit het derde kwart van de zeventiende eeuw. Verder bevinden zich er nog een zeventiende eeuwse koperen doopbekken arm met bekken, een achttiende eeuwse koperen voorzangerslezenaar en een psalmbordje uit 1769. Het tweeklaviers orgel is in 1874 gemaakt door L. van Dam en Zonen.

De consistoriekamer is in de negentiende eeuw toegevoegd aan de oostzijde van het koor. Het is in ambachtelijk-traditionele stijl uitgevoerd en gebouwd op rechthoekig noord-zuid georiënteerd grondplan. De consistoriekamer heeft één bouwlaag onder zadeldak met zwarte pan. Het muurwerk van de consistoriekamer is opgetrokken in rode baksteen, de geveltoppen hebben verticaal beschot met geschulpte onderrand. De kap heeft gladde windveren met topmakelaar aan de voorzijde en rechte gootlijsten. De symmetrische voorzijde heeft een centrale paneeldeur. De deur wordt bereikt via een eenvoudige trap in natuursteen. Aan weerszijden van de deur bevindt zich elk een zesruits schuifvenster, evenals het deurbovenlicht voorzien van afgeronde bovenhoeken. De rechterzijde heeft twee getoogde zesruits schuifvensters, de linkerzijde één getoogd zesruitsvenster.

De consistoriekamer is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van een 19de-eeuwse consistoriekamer. De consistoriekamer heeft ensemblewaarde in relatie tot de aangrenzende kerk.

Op 17 november 2023 is het smeedijzeren hekwerk op gemetselde plint aan de bescherming van dit rijksmonument toegevoegd. Het hekwerk vormt een ensemble met de kerk. Het rijk vormgegeven smeedijzeren hekwerk draagt hoge architectuurhistorische waarde in zich en is gaaf bewaard gebleven. Door de reikwijdte van de bescherming uit te breiden met het hekwerk wordt de waarde van het rijksmonument voor het rijksmonumentenbestand als geheel vergroot. Het hekwerk is daarom opgenomen in de registeromschrijving.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 30 mrt 2024 om 04:01.