Ouderkerk aan de Amstel - Kerkstraat 11 - Amstelkerk
< Rijksmonumenten
Monumentnummer: 31968
Introductie
Kerk gebouwd in de vorm van een Grieks kruis.
De kerk uit het noordoosten. Foto: beeldbank RCE, S. Technau, 2005 CC BY-SA 3.0
Kenmerken
- Datering: 1773-1775
- Architect: J.E. de Witte
- Bouwstijl: neoclassicisme
- Rijksmonument sinds: 15 december 1970
Het huidige kerkgebouw uit 1773-1775 verving een middeleeuwse kerk en werd gebouwd door de "Nederduitsche Gereformeerde Kerk". Vanaf 1816 ging de kerk verder onder de naam Nederlandse Hervormde Kerk. De architect was de Amsterdamse stadsarchitect Jacob Eduard de Witte (1738-1809). Het is een representatief voorbeeld van de protestantse kerkbouw van na de Reformatie, een centraalbouw in de vorm van een Grieks kruis in Hollands classicistische stijl. Tevens is de kerk een van de weinig nieuwgebouwde kerkgebouwen uit het einde van de achttiende eeuw. De kerkzaal heeft de vorm van een T en voldoet daarmee aan de liturgische opvattingen van de calvinisten. Het orgel van de firma Flaes & Brünjes dateert uit 1865. Sinds de fusie van de hervormden, de gereformeerden en de lutheranen in 2004 is de kerk in gebruik bij de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).
Bronnen en verwijzingen
- Een onderzoek in de 'heuvel' van de N.H. kerk te Ouderkerk aan de Amstel (N.H.)
- Een onderzoek in de 'heuvel' van de N.H. kerk te Ouderkerk aan de Amstel (N.H.)
- Geschiedenis kerkgebouw
- Reliwiki
- Wikipedia
Zie ook
ArtikelenHoort bij deze thema's BegrippenHollands classicisme, dakruiters, zaalkerken, kruiskerken en tongewelven
Specialist(en)Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 25 aug 2024 om 03:02.