Ravenstein - Bij Pollekespad

< Rijksmonumenten

(32370) monumentenregisterMonumentnummer: 32370

Introductie

Begraafplaats, gelegen op de overblijfselen van de vroegere vesting van Ravenstein.

Beeld van een aantal grafmonumenten, een eenvoudige schuurtje binnen een groene omgeving.
Overzicht van de begraafplaats in 2005 (Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Op de voorgrond water en daarachter een groen geheel van tuinen met hagen en bomen en ertussen een klein schuurtje.
Zicht op ravelijn het Polleke in 2022 met daarop nog net zichtbaar het huisje op de begraafplaats.

Kenmerken

  • Datering: 1865
  • Architect: Onbekend
  • Rijksmonument sinds: 24 december 1965

Historie

De vestingwerken van Ravenstein zijn nog grotendeels intact. Veel onderdelen zijn beschermd als rijksmonument, waaronder het ravelijn Polleke. De vestingwerken werden formeel in 1672 ontmanteld, maar veel bleef in stand. In 1861 bepaalde dominee Hansewinkel in zijn testament dat het ravelijn, dat hij in gebruik had als tuin, beschikbaar zou worden gesteld aan de hervormde gemeente met het doel er een begraafplaats aan te leggen. Dat gebeurde ook en in 1865 kon de begraafplaats in gebruik worden genomen. Niet het gehele ravelijn werd ingevuld, maar slechts een gedeelte van ruim 400 m2. De rand van de begraafplaats werd beplant met een beukenhaag.

In het laatste kwart van de 19de eeuw is centraal op de begraafplaats een lijkenhuisje gebouwd. Het eenvoudige bakstenen gebouwtje kent een zadeldak dat met leien belegd is. De plattegrond van de begraafplaats is eenvoudig van opzet. De toegang ligt wat opzij en vandaar loopt een pad naar het midden van de begraafplaats waar een kleine rotonde voor het lijkenhuisje is aangebracht. Het aantal graven is niet al te groot.

In 2022 is de dam naar de begraafplaats vervangen door een brug om daarmee het ravelijn weer meer in originele staat te brengen. Rondom wordt de grond gebruikt voor een aantal moestuinen.

Rijksmonument

De aanwijzing van de begraafplaats, dus geen kerkhof, in 1965 is met name gedaan vanwege de ligging binnen de vestingwerken en het ravelijn waarop het ligt. Verder is de begraafplaats van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociale en geestelijke ontwikkeling in Ravenstein, in het bijzonder dat van de hervormde grafcultuur in een overwegend katholieke omgeving.

Huidige situatie

De begraafplaats wordt nog steeds gebruikt en kent daardoor zowel oude als nieuwe grafmonumenten. Het grootste monument is voor de familie Quack en dateert uit 1902. Een van de moderne grafmonumenten is van de hand van de kunstenaar Huub Kortekaas. Een van de oudste grafmonumenten gaat terug tot 1873.

Enkele beeldbepalende bomen aan de grachtzijde zijn in de laatste decennia gekapt vanwege hun hoge ouderdom en daarmee samenhangende gevaar voor omvallen.


Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met stichting Dodenakkers.

Bronnen en verwijzingen

  • Pandsdossier RCE, omschrijving bij de aanwijzing, 1965 (Te raadplegen bij de RCE).

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 4 apr 2024 om 03:02.